Як мешканці великого будинку у селі на Чернігівщині щомісяця витрачають на комуналку 10 грн/м²

Як мешканці великого будинку у селі на Чернігівщині щомісяця витрачають на комуналку 10 грн/м²
Мешканці великого будинку у селі Трисвятська слобода, що на Чернігівщині, щомісяця витрачають на коммуналку лише 10 грн/м².
Дім загальною площею 300 м2 заощаджує суттєві кошти завдяки впровадженню енергоефективних технологій, передає Вдалo.info.
Як розповідає мешканець будинку у Трисвятській слободі Юрій Трофименко, у теплий сезон вдається економити близьно 2000 гривень завдяки сонячним колекторам.
«Ми не витрачаємо газ, щоб гріти воду, – пояснює він. – 50 кубів газу на місяць ми заощаджуємо, використовуючи сонячну енергію».
Ідея створити енергоефективне помешкання виникла задовго до придбання будинку, згадує Юрій.
«Ще на початку 90-х зрозумів, що підхід до ресурсів варто змінювати: з однодумцями, серед яких була Вікторія, полька за походженням, яка часто жила у Варшаві, вирішили впроваджувати енергозберігаючі технології, поєднуючи досвід сходу та заходу, – розповідає він. – Три сім'ї, зібравши всі свої кошти, продавши три квартири в Чернігові, придбали великий будинок за містом».
За словами Вікторії, у Польщі енергозбереження стало трендом ще 15 років тому.
«Люди почали масово встановлювати склопакети та додатково утеплювати будинки, у підвищення енергоефективності потужно включилася й держава, – розповідає вона. – У нашому будинку ми заклали принцип: «за можливості зберігати тепло і не витрачали його більше, ніж потрібно, і не тільки з погляду економії коштів, а й тому, що кожен повинен споживати рівно стільки, скільки він може собі дозволити».
В'їхавши до будинку, новосели вирішили встановити енергозберігаючі вікна за всіма європейськими стандартами: двокамерний енергозберігаючий склопакет з опором теплопередачі більше нормативного 0,6, мінімум 3 скла, відстань між якими повинна становити не менше 32 мм.
«У нашому будинку чимало великих й гарних вікон, які зовсім не підходять для нашого клімату і через які втрачалося багато тепла, – пояснює Юрій. – Встановлення енергозберігаючих вікон, між склом яких міститься газ аргон для зменшення втрат енергії, дозволило скоротити понаднормові втрати тепла на 40 % та підвищити температуру у помешканнях більше, ніж на 2°С, а термін окупності становить 3-7 років».
Наступним кроком стало встановлення сонячного коллектора на південній стороні будинку.
«У безхмарні дні колектор нагріває 150 літрів води на день, – каже Юрій. – До дванадцятої вода нагрівається до 30 градусів, до середини дня – до 50, а у дуже спекотний день – до 60 градусів».
Якщо сонячні колектори не забезпечують необхідної температури, то другий контур догрівається завдяки електробойлеру, продовжує Юрій.
«Взимку ми економимо завдяки тому, що не використовуємо газ, а опалюємо дровами, – каже він, наближаючись до завчасно порубаної стопки дров. – Свого часу ми поставили твердопаливний котел – коли дрова згоряють, вони викидають стільки CO2 в атмосферу, скільки дерево споживає за своє життя».
Отримане від альтернативних джерел тепло власники екобудинку навчилися якомога довше зберігати у будинку.
«Тамбур перед входом не дає холодному повітрю потрапляти відразу у дім, – пояснює Юрій. – Зовні будинок утеплений плитами пінопласту, стіни завтовшки 60 см утримують тепло в оселі».
У майбутньому Юрій також планує обладнати у будинку рекуперацію тепла – процес повернення тепла з відпрацьованого витяжного повітря, а також повітряний сонячний колектор.
«Такий колектор грітиме не воду, а вхідне повітря, – пояснює він. – У міжсезоння, коли вже потрібно будинок опалювати, а сонце ще досить активне – його енергії буде достатньо для того, щоб у будинок заходило тепле повітря, а система розводки буде розносити тепле повітря у кімнати».
Українці починають розуміти, що ресурси розтринькувати вже не можна, зауважує Юрій.
«Енергоносіїв стає все менше, – каже він. – Сьогодні нашим енергоефективним житлом цікавляться люди з усієї України: можна в неділю вийти на вулицю, а під будинком стоять машини і якийсь чоловік питатиме: "А я ось чув, читав, що є у вас будинок, а як воно працює?".
Юрій охоче розказує, як краще облаштувати свою оселю, та вірить, що найближчим часом, як і в Європі, екобудівлі стануть для України нормою.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.