Історія будівлі Театру на Подолі

Історія будівлі Театру на Подолі
Дев’ятого жовтня 2017 року офіційно відкрили Театр на Подолі – одну з найбільш обговорюваних будівель у Києві останніх років.
Будівельний паркан навколо нової будівлі прибрали весною 2017 року, але ще півроку тривали внутрішні роботи. Сам театр почали зводити у 2004 році. Через ряд причин роботи припинялися декілька разів. У 2010 році, коли був затверджений проект архітектора Віталія Юдіна, звели більшу частину споруди, але фінансування не вистачило й роботи знову припинилися.
Таким чином, до 2016 року на Андріївському узвозі стояла недобудова. Згодом кошти на реконструкцію виділила компанія Roshen, а новий проект дали розробити харківському архітектору Олегу Дроздову. Театр добудували зі зміненим фасадом й вибухнув конфлікт.
Все почалося з розміщення фотографій у Facebook ще перед зняттям будівельного паркану. Один з орендарів офісів на Андріївському опублікував декілька знімків фасаду майбутнього театру з чорним металевим облицюванням. Знімок одразу ж обурив частину киян. Пізніше було зареєстровано громадську організацію «Громада Андріївського узвозу», члени якої виступають за врегулювання усіх спірних питань щодо будівлі театру, перш ніж вводити її в експлуатацію.
Представниця «Громади Андріївського узвозу» Владислава Осьмак розповідає, що, можливо, було порушено авторські права архітектора Юдіна – автора попереднього проекту. Відтак, постає питання щодо легальності перебудови, адже реконструкція за проектом Дроздова проводилась без видачі нової дозвільної документації взагалі. Цей факт підтверджує, за словами Осьмак, і документ Держархбудінспекції, згідно з яким нову документацію на будівництво було зареєстровано лише влітку 2017 року, коли майже всі будівельні роботи вже завершили.
Архітектор Олег Дроздов пояснює, що під час попереднього будівництва було допущено багато технологічних помилок. Зокрема, у бетонних стінах та перекриттях часто не було металевої арматури, що впливає на міцність будівлі. Крім того, в рамках проекту, за юридичними обмеженнями, йому було заборонено змінювати об’єм будинку. Замість цього Дроздов надав йому іншого сенсу. «На мою думку, настав час архітектури місії замість архітектури форми. Ми маємо справу з першою спеціально спроектованою репрезентацією культурної функції», – вважає архітектор.
Одним з основних аргументів невдоволених театром було те, що будівля не вписується в історичний ансамбль Андріївського узвозу за своїм розміром і кольором. Критика театру довгий час була спрямована не на юридичний чи етичний бік проблеми, а на невдоволення архітектурою. Замість того, аби вимагати дотримання процедур та прав міської громади, критики будівлі почали звинувачувати в усьому архітектора Дроздова, часто вдаючись до образ. Одразу ж з’явилися Twitter і Facebook-акаунти театру.
Вартість робіт із завершення будівництва театру склала 174 млн гривень. ДАБІ прийняла в експлуатацію Театр на Подолі, і він почав працювати. Відкривав будівлю президент Петро Порошенко, а прем’єра першого спектаклю відбулась у новій залі 11 листопада. Киян і досі розділяє це питання.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.