Вологість повітря в дитячій кімнаті: норма і вплив на здоров'я

Вологість повітря в дитячій кімнаті: норма і вплив на здоров'я
Норма вологості повітря в дитячій кімнаті
Оптимальний показник вологості повітря в дитячій кімнаті – 50–60 %. Норма вологості для дитини не відрізняється взимку і влітку. Важливо пам'ятати, що зазначені показники вологості повітря прийнятні при постійно підтримуваної середній температурі 22-24º С.
Слід знати, що якщо дитина застудилася, хворіє на грип або на гостру респіраторну інфекцію, вологість в її кімнаті повинна бути трохи вище норми – 65-70 %. Це перешкоджає пересихання слизової, закладання носа і розвитку кашлю.
Виміряти рівень вологості в будь-якому приміщенні можна за допомогою приладу – гігрометра.

Чому важлива правильна вологість повітря в дитячій кімнаті
Вологість повітря впливає на дихальні шляхи, роботу мозку, стан шкіри і оболонки очей.
При надмірній сухості повітря погіршується стан шкіри (стає ніби обвітрена), з'являється подразнення слизової носа, ангіна, виникають проблеми з диханням. Пересушене повітря утруднює надходження в організм кисню, погіршується самопочуття, знижується концентрація уваги, дитина стає дратівливою і стомленим.
Занадто сухе повітря діти переносять складніше і з більш серйозними наслідками, ніж дорослі. При тривалому перебуванні в приміщенні з сухим повітрям у дитини може розвинутися алергія на пил, що переходить в затяжний бронхіт або астму.
Варто пам'ятати, що для грудних дітей вологість повітря максимально важлива. Занадто сухе повітря в кімнаті «змушує» організм новонародженого витрачати ресурси на вироблення поту, позбавляючи малюка внутрішніх запасів рідини.
При надмірної вологості повітря у дитини проявляються алергічні реакції, може початися риніт, бронхіт, астма. Через занадто вологого повітря на вікнах з'являється конденсат, і утворюється сприятливе середовище для розмноження грибка, цвілі і хвороботворних мікробів.

Чому повітря стає дуже сухим

Узимку при включеному опаленні повітря в приміщеннях стає сухішою. Висока температура обігрівальних приладів сприяє «вигорання» кисню з повітря. Саме взимку показник вологості повітря в квартирі з нормою в 50 % знижується до 20-25. В таких умовах дитячий організм дитини втрачає вологу швидше, ніж дорослий.
Слизові носа і горла пересихають, не можуть протистояти інфекціям, і дитина може швидко підхопити застуду.

Чому повітря стає занадто вологим
На підвищену вологість повітря впливає безліч факторів. Повітря стає занадто вологим, якщо сушити в кімнаті мокрі речі, вибирати для обробки стін ненатуральні матеріали, що не провітрювати квартиру. Якщо протікає дах, стіни пропускають вологу з вулиці або будинок знаходиться біля водойми, вологість в квартирі буде підвищеною.

Як відрегулювати вологість повітря в дитячій кімнаті

У період холодів, коли в квартирі включено опалення і опалювальні прилади - обігрівачі, радіатори, електричні конвектори – повітря сильно висушується. Батькам необхідно стежити за показниками вологості повітря в кімнаті дитини і при необхідності регулювати їх, підтримуючи на рівні 50-60 %.

Як підвищити вологість в дитячій кімнаті
Щоб підвищити рівень вологості повітря в дитячій в зимовий період року до 50-60 %, необхідно:
- проводити часті вологі прибирання в приміщенні (2-3 рази на день);
- ставити в кімнаті кілька ємностей з чистою прохолодною водою. Одну банку обов'язково потрібно поставити під приладом опалення – батареєю або радіатором. Під впливом високої температури, що виходить від труби батареї, вода буде випаровуватися, і збагачувати повітря вологою;
- регулярно провітрювати кімнату, по можливості влаштовуючи протяг. Під час провітрювання дитина не повинна перебувати в кімнаті;
- кілька разів в день розпорошувати пульверизатором чисту воду;
- встановити в дитячій кімнаті зволожувач повітря -– ультразвуковий або парової;
- розмістити в дитячій акваріум з рибками – безпосереднє джерело вологи.

Як знизити вологість повітря в дитячій кімнаті
Якщо на вікнах дитячої кімнати з'являється конденсат, вологість повітря в приміщенні слід знижувати.
Щоб зменшити рівень вологості повітря в дитячій кімнаті, необхідно:
- розкласти в приміщенні спеціальні вологопоглинаючі таблетки;
- періодично включати кондиціонер;
- встановити витяжку, яка поглинає надлишкову вологу з повітря;
- купити і встановити в приміщенні осушувач повітря;
- 2–3 рази на день включати в дитячій кімнаті обігрівач на 15-30 хвилин.
Джерело: domik.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.