Як позбутися від конденсату на вікнах

Як позбутися від конденсату на вікнах
У холодну пору року через різницю між вуличної і кімнатною температурою на вікнах часто осідає конденсат.
Поява вологи на стеклах не залежить від типу вікон. З проблемою конденсату і запотівання скла стикаються власники як дерев'яних, так і металопластикових вікон.

Що таке конденсат і чому він з'являється на вікнах
У холодну пору року прохолодний вуличне повітря проникає через мікрощілини в простір між віконною рамою і склом. Через перепад між вуличної і більш високою «домашньої» температурами утворюється конденсат – водяна пара, що осідає краплями на поверхні вікон.
Волога утворюється в тій частині приміщення, де повітря тепліше, і осідає на найхолодніше місце в кімнаті – віконне скло.
На металопластикових вікнах конденсат осідає частіше, ніж на дерев'яних. Сучасні металопластикові склопакети довго зберігають тепло в кімнаті, не пропускають холодне повітря і гарантують повну герметичність приміщення. Але через їх надмірну повітронепроникності в приміщенні порушується процес вентиляції повітря і з'являється конденсат.
На дерев'яних вікнах водяна пара з'являється лише при відсутності опалення – коли в непровітреному приміщенні підвищується вологість.
За допомогою наведеної нижче таблиці можна визначити температуру повітря біля віконного скла, при якій на вікні утворюється конденсат. «Точка роси» залежить від температури повітря і вологості в приміщенні.

Як опалення впливає на появу конденсату
Конденсат утворюється на стеклах, коли в кімнаті працює опалення, і температура на вулиці набагато нижче, а повітря - вологіше, ніж в приміщенні.
Волога найчастіше з'являється в кутах віконних рам, що свідчить про недостатній теплоізоляції приміщень.

Як усунути конденсат на вікнах:
1. «Просушити» вікна нескладно, поставивши в приміщенні переносний радіатор опалення.
2. Можна вдатися до утеплення стін квартири або будинку зсередини. Це витратний і тривалий процес, адже доведеться проводити ремонт стін в приміщенні.
3. Зовнішня ізоляція стін будинку. Після проведення таких робіт взимку в приміщенні буде зберігатися тепло, а влітку - приємна прохолода.

Поради щодо запобігання запотівання вікон:
- Хороша вентиляція і регулярні провітрювання приміщення перешкоджають утворенню конденсату на вікнах.
- Щоб забезпечити необхідну вентиляцію приміщення можна встановити в вентиляційні решітки прилади примусової вентиляції.
- Слід «налаштувати» металопластикові вікна на режим мікропровітрювання.
- Під час приготування їжі або відразу ж після необхідно провітрювати кухню.
- Не слід вішати в кімнатах занадто товсті і щільні штори. Вони «ізолюють» вікно і перешкоджають вільній циркуляції повітря.
- Не треба сушити мокрий одяг в житлових приміщеннях, тим самим підвищуючи вологість в кімнаті.
- Щоб уникнути появи конденсату на вікнах, потрібно поліпшити його скління, встановивши потрійний склопакет або пакет з закачаного всередину газом.
Джерело: domik.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.