Мінрегіон пропонує визнати вкладників споруджуваних об'єктів кредиторами забудовників

Мінрегіон пропонує визнати вкладників споруджуваних об'єктів кредиторами забудовників
Законопроект про боротьбу з довгобудами визнає фізосіб, які вкладають гроші в будівництво, кредиторами забудовника, а не інвесторами, відповідно, вони не підлягають дії закону «Про інвестиційну діяльність», повідомив співавтор законопроекту, представник Інституту просторового розвитку Юрій Манцевич.
За його словами, цей законопроект розробляє Інститут просторового розвитку на замовлення Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ.
Згідно з документом, об’єкт будівництва отримує статус «проблемного» тільки за рішенням суду. Після визнання об’єкта проблемним є кілька варіантів вирішення ситуації, один з яких – залучення нового замовника будівництва за конкурсом. При цьому до конкурсу не допускається попередній забудовник.
Довгобуди та проблемні забудови будуть вноситися у відповідний перелік або реєстр.
Як пояснив Ю. Манцевич, реєстр надає можливість правових наслідків, водночас його введення вимагає додаткових фінансових витрат.
Крім того, за його словами, законопроектом регулюється тільки багатоквартирна житлова забудова. Документ не поширюється на будівництво без фінансової участі фізосіб і на випадки, коли фізичні особи мають право на частину прибутку від будівництва (у вигляді ф’ючерсів і опціонів).
Законопроект також передбачає внесення змін до інших законів і кодексів, зокрема, до Земельного кодексу.
«Зараз передача земельних ділянок органами місцевої влади здійснюється на конкурсній основі. Ми хочемо включити в перелік винятків передачу земельних ділянок довгобудів. Інакше три-чотири місяці підуть тільки на організацію конкурсів», – пояснив Ю. Манцевич.
Крім того, законопроект пропонує внести до Бюджетного кодексу зміни, що дозволяють виділяти субвенції з держбюджету на допомогу постраждалим кредиторам.
Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ заявив про намір доопрацювати даний законопроект і внести на розгляд парламенту.
За матеріалами Інтерфакс-Україна.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.