Як виростити арахіс і зібрати урожай в домашніх умовах

Як виростити арахіс і зібрати урожай в домашніх умовах
Зима – пора, коли хочеться перетворити домашнє підвіконня в пишну оранжерею, що тішить погляд.
Якщо зелень вже давно зійшла, а кісточка авокадо і хурми проростає в склянці з водою, саме час взятися за вирощування арахісу в домашніх умовах. Тим більше, що посадити і дочекатися плодів цієї невибагливої ​​рослини зовсім нескладно.

Як виростити земляний горіх і зібрати смачний рясний урожай в домашніх умовах.
Родина арахісу – Південна Америка, а й український клімат підходить для його домашнього вирощування. Спеціально для умов українського клімату були виведені сорти арахісу Краснодарський, Валенсія українська, Степняк.
Слід купити необхідне насіння і можна приступати до посадки.

Підготовка і пророщування насіння перед висаджуванням
Стакан стиглого сирого великого арахісу необхідно ретельно промити і перекласти у велику банку. Потім слід залити горіхи трьома склянками холодної води і залишити їх на 12 годин далеко від прямих сонячних променів в приміщенні з активною циркуляцією повітря при температурі 21 ° С. Після замочування потрібно промити і просушити насіння. Через 12 годин потрібно повторити процедуру з замочуванням ще раз. Насіння почнуть проростати після трьох циклів промивання і просушування.
Коли на верхівках зерен з'являється опуклість, арахіс можна висаджувати в грунт.

Вибір горщика і грунту для вирощування арахісу
Для комфортного зростання арахісу необхідно вибирати довгі глибокі горщики-кашпо, схожі на ванночки. У горщик потрібно насипати землі не більше половини. Так розвиненій кореневій системі рослини буде зручно розростатися.
Садити арахіс потрібно в грунт, багатий кальцієм і магнієм з доданими фосфорними добривами - наприклад, нітрофоскою (з розрахунку 50 г на 1 кв. м посадок)
Арахіс не буде рости в грунті підвищеної кислотності (його можна «розбавити» вапном або крейдою) і в засоленої грунті (зменшують засоленість фосфогипсом).

Висадка арахісу в грунт
Висаджувати пророщений арахіс необхідно в теплу грунт, так як насіння проростає при температурі + 15 чи + 20 ° C.
У грунті слід викопати лунки глибиною 6-8 см. У них помістити по 3-6 насіння арахісу. Сіють зерна арахісу в грунт рядами шириною 6-7 см з відстанню між кущами 1,5-2 см.
Арахіс не любить щільну грунт, застою вологи в ній і обприскувань. Рослина комфортно себе почуває в приміщенні з інтенсивним сонячним освітленням і частими провітрювання.

Догляд за арахісом в домашніх умовах
Найсприятливіший місце для вирощування арахісу будинку - це підвіконня вікна, що виходить на південь або схід. Альтернативою може служити відрегульоване кімнатна електричне освітлення за допомогою ламп розжарювання.
Слід постійно підтримувати грунт в горщику з арахісом пухкої і вологою. До появи перших сходів корисним буде легке розпушування землі.
Зійшов арахіс обов'язково потрібно підгортати - вперше після появи квіток. Підгортати землю необхідно таким чином, щоб стебло було засипано на 3-4 см вгору. Слід проводити підгортання після кожного поливу.
Зрошувати арахіс бажано, коли грунт починає просихати. Важливо стежити, щоб земля в Шорка з рослиною була зволожена, але не залита водою.
Оптимальне рішення в питанні поливу арахісу - крапельний полив підігрітою на сонці водою. За місяць до збирання врожаю полив припиняють.

Коли можна збирати урожай
Від посадки і до збору врожаю проходить приблизно 5-7 місяців.
Збирати плоди арахісу можна, коли кущ припиняє своє зростання і цвітіння. Листя повинні пожовтіти і злегка засохнути.
Збирання врожаю проводиться поетапно. Спочатку кущі цілком виймають із землі і дають їм підсохнути. Потім приходить час зібрати навколо коренів рослини горіхи в сітчастої шкаралупі і відправити їх на досушування. Зерна стиглого арахісу повинні легко вилущує з бобів.
Сушити арахісові боби слід при температурі не вище 40 ° C з провітрюванням. Для цього підходить злегка тепла духовка. Просушити арахіс можна за годину. За цей час потрібно 2-3 рази відкривати дверцята духової шафи, щоб горіхи «дихали».
Цікаві факти вирощування арахісу
- Маса пророщених зерен арахісу збільшується в два рази в порівнянні з масою сухого насіння.
- Арахіс росте і зацвітає швидко – за місяць-два після висадки насіння в грунт.
- Заморозки і протяги згубні для арахісу – його потрібно оберігати від холодів і вітрів.
- При нестачі світла арахіс погано росте, цвіте і майже не дає плодів.
- Якщо рослина сильно замерзло – на протязі або в холодному приміщенні, урожай, швидше за все, буде гірким.
- У домашніх умовах арахіс слід висаджувати тільки в широку ємність, щоб його втечі не звисали по краях горщика. Плоди арахісу зав'язуються після цвітіння, гілка з зав'яззю опускається на довгому стеблі і заривається в землю, де дозріває плід. Якщо горщик недостатньо широкий, розташовані високо на гілках суцвіття не дістають до землі, висихаючи в повітрі.
- Арахіс – однорічна рослина. Після першої хвилі цвітіння його зростання майже припиняється, а нові паростки і суцвіття не з'являються.
- Зберігати зібраний урожай найкраще в бобах в сухому темному провітрюваному місці (оптимальна температура + 8 чи + 10 ° C) або в морозильній камері. Плоди повинні бути складені в ганчіркові мішечки. Так зберігати арахіс свіжим можна близько шести місяців.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.