Україна може виграти від трансформації глобальної економіки – аналітики Bellona

Україна може виграти від трансформації глобальної економіки – аналітики Bellona
В сфері технологій чистої енергетики Україна має великі перспективи для розвитку, але ще не створила фундаменту для розбудови власної низьковуглецевої економіки. До таких висновків прийшли аналітики міжнародного екологічного об'єднання Bellona в своїй новій доповіді, презентованій 12 грудня в Києві на Форумі "Енергетичний та кліматичний діалог".
Поки що українська економіка досі орієнтується на те, яким був світ в середині 90-х, та виробляє для експорту метали та аграрну сировину. Це ті експортні сектори, які потенційно можуть постраждати від наслідків глобального потепління та спричинених ним змін на глобальних ринках.
Швидке підвищення конкурентоспроможності ВДЕ, енергоефективних та чистих технологій створило нові промислові сектори, які зростають у всьому світі. Глобальний перехід до низьковуглецевої економіки відкриває нові комерційні ніші, які Україна може зайняти та отримувати значні прибутки.
Серед нових галузей промисловості та технологій, розвиток яких може бути поштовхом для модернізації економіки України, в доповіді було виділено п'ять ключових напрямків:
Вітрова енергетика. Прогнозується, що до 2040 року частка вітрової енергетики в світі зросте з поточних 4% до 17% від загального виробництва електроенергії на Землі. При цьому щорічні інвестиції в галузь будуть складати від 146 до 170 мільярдів доларів на нове будівництво. Оскільки розширення ринку вітроенергетики в Європі вже рухається на схід, Україна може успішно використовувати та розширювати потенціал власного машинобудування для задоволення експортного попиту на вітрові турбіни та інше обладнання і компоненти.
Сонячна енергетика. Ринок сонячної енергетики розвивається ще більш стрімкими темпами, які з року в рік перевищують прогнози. В той час як виробництво фотоелектричних систем в Китаї переорієнтовується більше на власні потреби, попит на Європейському ринку залишається стабільно високим. Це дає Україні можливість виробляти та постачати компоненти для європейського ринку і задовольняти цей попит, створюючи нові робочі місця і отримуючи додаткові стимули для розбудови власних генеруючих потужностей сонячної енергетики.
Накопичення енергії. В останні 5 років рушієм стрімкого розвитку акумуляторних технологій зростаючий став попит на електромобілі. Річні інвестиції в світі, необхідні для подальшого розвитку та впровадження технологій накопичення та зберігання електроенергії, оцінюються від 380 до 590 млрд дол. США. В найближчі роки особливо помітним буде зростання ринку літій-іонних батарей в Європі. Для України, яка володіє великою кількістю відповідних мінеральних ресурсів та висококваліфікованими кадрами, потенціал для створення нової високотехнологічної галузі з виробництва батарей є дуже привабливим. Розвідані родовища літієвих руд в Україні не поступаються багатим родовищам США, Канади та Африки.
Енергоеффективність. Заходи з підвищення енергоефективності є ключовими для того, щоб забезпечити майбутнє зростання відновлюваних джерел енергії та доповнити їх потенціал у зменшенні викидів CO2 в енергетичному секторі. Лише термомодернізація будинків у Європейському Союзі вимагатиме щорічних інвестицій близько 130 мільярдів євро. Розвиваючи власне виробництво таких продуктів, як теплоізоляційні матеріали, сучасні компоненти для електроопалення та теплові насоси, Україна може сприяти підвищенню енергоефективності як всередині країни, так і в Європі.
Низьковуглецева промисловість. Окрім підвищення енергоефективності та впровадження ВДЕ для успішного вирішення глобальної проблеми змін клімату також потрібно усунути викиди парникових газів в енергоємних галузях промисловості. Тому для досягнення глибокого скорочення викидів в Європі та впровадження технологій захоплення та геологічного зберігання двоокису вуглецю буде потрібна нова інфраструктура. Лише захоплення СО2 від цементної промисловості в ЄС вимагатиме додаткових річних інвестицій у розмірі 6 млрд дол. В перспективі Україна могла долучитися до розбудови відповідної промислової інфраструктури.
В доповіді відзначається високий трансформаційний потенціал розгортання цих нових галузей та впровадження відповідних технологій. Це означає що старі галузі будуть стрімко витіснятися, а зміни в економіці будуть глибокими та носитимуть структурний характер.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.