Як подолати депресію: поради психолога які дійсно допоможуть

Як подолати депресію: поради психолога які дійсно допоможуть
Приблизно 80-90% хворих депресією можуть вилікуватися. Але, на жаль, тільки один з трьох намагається собі допомогти. Чому ми не сприймаємо депресію всерйоз, чим вона небезпечна і як її лікувати — розповідає психотерапевт Річард О’Коннор у своїй книзі «Депресія відміняється».
Насамперед зрозумійте, що таке депресія
Насамперед, депресія — це хвороба, а не слабкість характеру, як вважає багато хто. На підтвердження — невеликий список людей, які пережили цей болісний стан: Авраам Лінкольн, Уінстон Черчілль, Елеонора Рузвельт, Зігмунд Фрейд, Джоан Роулінг, Чарльз Діккенс, Ернест Хемінгуей, Марк Твен. На жаль, більшість людей соромляться депресії і займаються самобичуванням замість того, щоб взятися за лікування. Але визнати проблему — означає зробити перший крок до її вирішення.
Депресія — це не просто туга чи печаль. Порожнеча, втома, напруженість, неуважність, втрата сенсу життя, відчуття безнадійності, відсутність зв’язку з реальністю, занижена самооцінка — далеко не всі симптоми депресії. Адже вона впливає і на думки, і на почуття, і на поведінку, і навіть на тіло. Мабуть, саме неприємне, що депресія фізично вражає наш мозок. Але є і хороша новина: цей процес можна зупинити.
Як же виникає депресивний стан? Психотерапевт Річард О’Коннор пише: «Депресія — результат впливу поточного стресу на вразливу особистість. Стресу достатньо, щоб людина переступила невидиму грань і потрапила в порочне коло з пригнічених думок, провини і сорому. Ці елементи і викликають, і підсилюють один одного».
Як позбутися депресії
При депресії у людини змінюється спосіб мислення. Він спирається на забобони і постійно здійснює логічні помилки, через які не може прийти до правильного рішення. Ці схеми мислення входять у звичку. Єдиний спосіб позбутися від них — кинути їм виклик. Ось три найпоширеніші помилки, які роблять депресивні люди:
Низька самооцінка. У стані депресії людина вважає себе неповноцінною, збитковою, начисто позбавленою достоїнств і такою що не заслуговує щастя.
Неправильна оцінка навколишнього світу. Депресивній людині здається, що до неї погано ставляться і пред’являють дуже високі вимоги. А ось успіх і визнання вона не помічає.
Погані очікування від майбутнього. Люди, хворі на депресію, чекають тільки провалів і поразок. Вони не готові сподіватися на краще.
І головне: подібні міркування майже завжди стають пророцтвами, які дійсно відбуваються.
Боязнь відчувати емоції зустрічається практично у всіх депресивних людей. Однак правда в тому, що саме цей страх завдає нам страждання, а не самі почуття.
Борючись з «поганими» емоціями (наприклад, гнівом), ми заганяємо їх у підсвідомість, але при цьому продовжуємо відчувати всепоглинаюче почуття провини. Замість емоцій приходять несподівані перепади настрою, коли однієї краплі достатньо, щоб зануритися у відчай.
Необхідно усвідомити раз і назавжди: будь-які емоції — це нормальна реакція на зовнішній світ. Намагаючись придушити в собі смуток або ненависть, ми в той же час позбавляємося здатності радіти. Це не означає, що потрібно проявляти всі емоції, але ми не повинні забороняти собі їх відчувати.
Часом ми боїмося не тільки «поганих», а й «хороших» емоцій. Одна з причин такої «бездушності» — перфекціонізм. Саме він не дає нам пишатися собою і своїми успіхами. Ще одна причина — очікування, що після чогось хорошого неодмінно станеться щось погане. Часто в цьому винні болючі спогади: отримавши одного разу негативний досвід, ми воліємо стати емоційними інвалідами.
Використовуйте всі можливі методи боротьби з прокрастинацією
Люди, які страждають депресією, часто бувають прокрастинаторами. Деякі з допомогою прокрастинації намагаються захистити свою хитку самооцінку. Вони залишають собі право сказати, що, звичайно, можна було б зробити краще, якби було більше часу. А багато хто думає, що до дії здатні тільки енергійні, позитивні люди. Але це помилка: мотивація виникає тоді, коли людина починає діяти, а не навпаки. Досить зробити один крок. Ось проста інструкція, як перестати відкладати справи на потім:
Складіть список плюсів і мінусів, які ви отримаєте, якщо сьогодні ж приступите до задачі, яку досі відкладали. Переваг виявилося більше? Приступайте до наступного кроку.
Напишіть план. Вкажіть час, коли почнете діяти. Складіть список перешкод, які зазвичай заважають вам почати. Придумайте рішення для кожної проблеми: з відмовками покінчено.
Не ставте собі неможливих завдань. Постарайтеся об’єктивно оцінити, що ви зможете зробити за відведений час. Якщо ви збираєтеся зробити ремонт, то, можливо, в перший день варто просто сходити в магазин за шпалерами?
Згадайте всі негативні почуття з приводу майбутньої роботи. Наприклад: «Робити ремонт нудно». Для кожної такої думки придумайте альтернативу, наприклад: «Під час роботи я можу послухати музику» або «Я буду пишатися собою, коли закінчу».
Подивіться на свої успіхи. Постарайтеся відчути задоволення від зробленого і нагородіть себе чимось приємним, наприклад, розслаблююча ванна.
Ще один спосіб подолати прокрастинацію — відрізати собі шлях до відступу. Якщо ви збираєтеся пофарбувати стіни, нанесіть перший шар фарби, створіть безлад. Повірте, після цього вам захочеться виконати роботу якомога швидше.
Пам’ятайте, що апатія і гіперактивність — це дві сторони однієї медалі
Одних людей з депресією наздоганяє млявість, вони відчувають повний занепад сил, а іноді й екзистенційну кризу. Їм здається безглуздим здійснювати найпростіші дії: вставати з ліжка, вмиватися, включати комп’ютер.
А деякі хворі, навпаки, занадто сильно стараються. Вони не вміють розставляти пріоритети, всі завдання їм здаються важливими і невідкладними. Такі люди беруть на себе більше, ніж їм під силу. Вони бояться, що якщо зроблять зупинку, їх наздожене порожнеча. Крім того, надмірна активність дозволяє їм відволіктися від низької самооцінки. У них не залишається вільного часу, щоб насолодитися життям, взяти відгул або навіть спокійно пообідати.
У цьому випадку людина не думає про себе, свої бажання і почуття, а коли настають вихідні, раптом розуміє, що в її житті не залишилося ні справжніх захоплень, ні друзів, ні цілей.
Намагайтеся бути вільним і розслабленим
Дуже важливо навчитися відпочивати і насолоджуватися життям. Особливо тим людям, які відчувають почуття провини або апатію, коли не зайняті роботою. Можна зробити відпочинок схожим на працю. Наприклад, знайти хобі, яке вимагає, щоб ви удосконалювалися, відточували майстерність. Але ще краще навчитися отримувати задоволення, нічого не роблячи: розслабитися, почитати книгу, прогулятися і при цьому ні в чому себе не звинувачувати. Це буде значним кроком у бік життя без депресії.
Що депресія робить з організмом
У тих, хто страждає від депресії, звичайно підвищений рівень кортизолу та адреналіну. Це негативно позначається на мозку та інших системах організму.
Гормони стресу, які постійно виробляє організм хворого депресією, можуть призвести до хвороб серця, нирок, систем кровообігу і травлення, виснаження, м’язової втоми, втрату апетиту, проблем з імунітетом і багатьом іншим неприємних наслідків.
І тут варто зауважити, що фізичні вправи — відмінний антидепресант, який допоможе організму швидше впоратися з хворобою.
Якщо ви намагаєтеся допомогти
Якщо ви хочете витягнути з депресії близьку людину, то запасіться терпінням і любов’ю. Пам’ятайте: людина не винна, що захворіла. Постарайтеся не дратуватися, навіть якщо вам набридли апатія і безнадія. Не ображайтеся, якщо до вас не виявляють належної подяки — у депресивної людини просто немає на це сил. При цьому сама вона дуже потребує підтримки. І краще утримайтеся від життєвих порад: вони тільки зміцнять у хворого відчуття неповноцінності. Слухайте його з увагою і співчуттям — це найкраще, що ви можете зробити.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.