Шпалери під фарбування. Види та якості.

Шпалери під фарбування. Види та якості.
Вони називаються структурними (чи фактурними) шпалерами і призначені під фарбування. І оскільки шпалери під фарбування набувають все більшої популярності, оскільки практичні і знаходяться в загальнодоступному ціновому діапазоні, сьогодні ми розповімо про них.

Є три види шпалер під фарбування: паперові шпалери, флізелінові шпалери і стіклошпалери.
По суті, це абсолютно різні шпалери, оскільки при їх виготовленні використовуються різні матеріали в певних поєднаннях. І достоїнства, і недоліки у них теж різні. Загальна їх особливість - їх можна фарбувати або навіть перефарбовувати багато разів. Для цього підходять будь-які дисперсійні фарби, у тому числі водоемульсійна. У початковому виді шпалери під фарбування, як правило, білі, тобто взагалі нефарбовані. Рідше зустрічаються кольорові шпалери під фарбування, переважно теплих пастельних тонів: ніжно-зелені, жовті, кремові, блакитні і рожеві. Кольоровий фон дозволяє отримати після фарбування незвичайний відтінок. Втім, такі шпалери можуть використовуватися і без подальшої обробки.

Паперові шпалери під фарбування
Паперові шпалери під фарбування підходять для будь-якої поверхні, навіть не особливо ретельно вирівняної. Вони зазвичай двошарові, аналогічно знайомому дуплексу, але більшої товщини і щільності. Ці вироби просочуються спеціальним водовідштовхувальним складом і навіть після багатократного фарбування зберігають свою водостійкість. Цікавим різновидом паперових структурних шпалер під фарбування є так звані грубоволокнисті (грубоструктурні) шпалери. Рельєфність їх поверхні досягається не традиційним тисненням, а за рахунок знаходження між гладкими шарами основи і покриття деревної стружки - відходів деревообробного виробництва. Розміри "тирси" визначають дрібну або велику структуру поверхні шпалер. Паперовими шпалерами під фарбування можна обклеїти не лише стіни приміщення, але і стелю, і тоді створюється відчуття однорідної безшовної поверхні. Наклеюються шпалери швидко і просто. Якогось конкретного малюнка у них немає, тому краї можна не підганяти. Виглядає це приблизно так. Наносимо клей. Накладаємо лист шпалер. Придавлюємо валиком. Обрізуємо кант шпателем або ножем. Подальші листи наклеюємо встик. Місця накладення розрізаємо гострим ножем. Наносимо фарбу фарбувальним валиком.

Флізелінові
Флізелін - це полотнище, виготовлене із спресованих відрізків волокна, дуже щільне по своїй структурі. Ті, хто уміє шити, знають, що, приміром, щоб зробити якусь деталь піджака, яка не повинна мнутися, до вивороту приклеюють флізелін. Так от, саме такий флізелін застосовується і у виробництві шпалер. На нього через трафарет з малюнком напилюють у вигляді всіляких рельєфів вспінений вініл. Задня сторона шпалер при цьому залишається гладкою. Якщо ви купите шпалери під фарбування на флізеліновій основ,і то ,отримаєте річ чудову в усіх відношеннях. Вони мають прекрасні маскуючі властивості: згладжують нерівності і без сліду приховують тріщини на стінах. Клеїти їх ще простіше, ніж паперові. Вони не розтягуються і не "сідають", не набухають. Мало того, клеєм намазують не полотнище, що дозволяє підганяти смуги один до одного з винятковою точністю. Тому і клею знадобиться менше, і робота піде веселіше. Флізелінова основа вирівнює і зміцнює фактуру поверхні. Саме із-за міцності фахівці особливо рекомендують клеїти їх в нових будинках. Стіни в новому будинку, як відомо, дають усадку, причому досить довго, декілька років, іноді навіть з'являються нерівності і тріщинки. Так от, шпалери на флізеліновій основі при цьому не лише не порвуться, але і в якомусь сенсі утримають тріщину, не дадуть їй піти далі. Правда, у них є одна "шкідливість": з ними треба поводитись дуже акуратно. Річ у тому, що рельєф (вспінений вініл) в принципі можна відскребти навіть нігтем, не кажучи вже про торкання важких меблів. Тому їх потрібно обов'язково фарбувати, тоді верхній шар стане набагато міцніший. Особливу міцність, стійкість до стирання і вологості вони придбають тільки після наклейки і забарвлення.

Стіклошпалери
Стіклошпалери під фарбування роблять за абсолютно іншою технологією. Вони складаються із скловолокнистих ниток, які виробляються з кварцевого піску, соди, доломіту і вапна. Таке покриття в процесі виробництва з'єднується з паперовою основою. Матеріал отримують різної щільності і структури, з красивими фактурами, рельєфами і орнаментами. Стіклошпалери мають ряд цінних якостей, серед яких відмітимо декоративність і здатність коригувати невеликі вади стін. Для підвищення вогнестійкості скловолокно обробляють спеціальним просоченням, її склад фірми-виготівники тримають в секреті. Стіклошпалери бувають гладкими і рельєфними, причому переплетення ниток імітує різні фактури і малюнки : "рогожка", "ялиночка", "павутина", "ромби" і ін. Перш ніж наклеїти стіклошпалери, рекомендується покрити поверхню стіни латексною грунтовкою нейтрального кольору. Стіклошпалери клеять спеціальним клеєм, після чого забарвлюють водно-дисперсійними фарбами (латексними або акриловими).
Головне достоїнство стіклошпалер - виняткова міцність і довговічність (шпалери легко витримують часте миття із застосуванням щітки). Завдяки міцності і ізносостійкості, стіклошпалери успішно використовуються не лише в житлових будинках, але і в офісах, готелях і інших громадських приміщеннях. Клеяться вони так само просто, як паперові і флізелінові шпалери. Але ось від стіни їх відірвати дуже складно, тому вважається, що вони більше все ж підходять для офісів. Хоча, кому як подобається.
У будь-якому магазині вам обов'язково скажуть, що, мовляв, якусь особливу підготовку стін для шпалер під фарбування не потрібно. Але, погодьтеся, будь-яку поверхню перед початком ремонтних робіт все ж слід гарненько прошпаклювати. В даному випадку поверхня має бути сухою і твердою, штукатурка не повинна сипатися під рукою. Щоб не пошкодити фактуру, приклеєне полотно розкочується щіткою або м'яким валиком. І найголовніше, треба як можна ретельніше промазати клеєм краї шпалерного полотна, інакше шви розійдуться. Клей краще вибрати той, який рекомендує вибраний вами майстер або виробник шпалер. Їм видніше. Фарбувати шпалери слід водно-дисперсійною фарбою. Яку фарбу ви виберете, так і виглядатиме поверхня: шпалери можуть здаватися матовими або ж, навпаки, шовковистими. Знову ж таки фарба визначає, чи будуть ваші шпалери такими, що миються або ні. Більшість таких шпалер витримують від 5 до 15 шарів фарби. Але професіонали радять все ж не захоплюватися і повторювати свої витівки максимум 10 разів. Так що вибирайте шпалери, що сподобалися, під фарбування і надайте стінам улюблений колір.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.