Види дахів для приватного будинку

Види дахів для приватного будинку
Вона відіграє величезну роль у створенні цілісного архітектурного вигляду будівлі. Від зовнішнього вигляду даху враження про будинок залежить на 60-70%, тому необхідно ретельно ставитися до вибору типу цієї конструкції і матеріалів для неї. Створюється покрівля на десятиліття і варто приділити трохи часу, щоб розібратися які види дахів для приватного будинку існують, в чому полягають їх особливості і недоліки.

Класифікація дахів


Яким буде пристрій даху приватного будинку - залежить від безлічі факторів, найважливішими з них є:

☝ рівень снігового і вітрового навантаження;
☝ максимально допустиме навантаження на несучі стіни і фундамент;
☝ особливості геометрії коробки будинку;
☝ кваліфікація залучених фахівців;
☝ необхідність утеплення покрівлі;
☝ специфіка використовуваних покрівельних матеріалів.

Все це впливає на конструктивні особливості покрівлі і є причиною різноманіття рішень. Як результат - складна класифікація дахів, в основі якої лежать різні чинники.

Залежно від конструкції виділяють наступні види дахів для приватного будинку:

Бесчердачниє - відсутній стельове перекриття, роль якого для верхнього поверху будівлі виконує покрівельна конструкція. Широко використовуються в регіонах з теплим кліматом, на прибудовах;
Горищні - є стельове перекриття, що відділяє верхній поверх будівлі від підпокрівельного простору. Оптимальний варіант для регіонів з холодною зимою.
Залежно від конфігурації види покрівлі дахів приватних будинків ділять на дві групи:

- плоскі - не мають нахилу;
- скатні - складаються з однієї або декількох площин, розташованих під нахилом.
Похилі даху - найрізноманітніша категорія загальноприйнятою класифікацією дахів. У цій групі виділяють наступні типи покрівлі:

- односхилий;
- двухскатна;
- вальмова;
- полувальмова;
- шатрова;
- мансардні;
- Багатощипцова;
- конусна;
- купольна;
- комбінована.
Всі ці види дахів для частого будинку мають свої особливості, переваги, недоліки, розглядати які необхідно окремо.

Плоскі дахи для приватного будинку


Плоскі дахи не користуються популярністю в регіонах з холодним кліматом, але на півдні вони набули найширшого розповсюдження. Причини криються в можливості використання покрівлі в якості майданчика для відпочинку, відкритої тераси, спортивного майданчика. Ще однією перевагою плоского даху є простота в обслуговуванні: її легко чистити від снігу, ремонтувати, встановлювати кліматичну техніку або інше обладнання.

Зовнішній вигляд плоскої покрівлі на перший погляд відрізняється невиразністю, але варто її застосувати на багаторівневих будівлях - враження про конструкцію повністю змінюється. Цей тип даху активно використовується архітекторами, які працюють в стилі мінімалізму, хайтек, модерн. Активно ратують за плоскі дахи екологи, рекомендуючи облаштовувати «зелені» даху. Перевагою покрівлі цього типу є відсутність кроквяної системи, що спрощує конструкції. Сучасні гідроізоляційні матеріали забезпечують даху ідеальний захист від вологи.

До недоліків плоских дахів можна віднести високе навантаження на несучі стіни в регіонах, де взимку випадає багато опадів. У будівлі обов'язково повинен бути потужний фундамент, що збільшує вартість будинку.

Односхилі і подвійні види дахів для приватного будинку


Найбільш популярними покрівельними конструкціями є подвійні і односхилі даху. Невеликі споруди і односхилі покрівлі ідеально створені одне для одного. Конструкція цього типу має невелику вагу, не вимагає складних розрахунків при проектуванні, для її створення потрібно мінімум матеріалів. Використовуються односхилі даху і для імітації двосхилим покрівлі. В цьому випадку їх розташовують над різними частинами будинку, часто - на різних рівнях по відношенню один до одного. До недоліків можна віднести мінімальний обсяг підпокрівельного простору.

Проста і надійна двухскатная конструкція набула широкого поширення завдяки своїй доступній вартості, функціональності. Являє собою два ската, що спираються внизу на несучі стіни, а вгорі з'єднуються в конику. У числі переваг двосхилим даху:

можливість підібрати оптимальний кут нахилу ската і максимально знизити снігове навантаження;
наявність горища дозволяє облаштувати технічне або житлове приміщення;
невеликі вкладення в кроквяну конструкцію;
проста організація відводу дощової і талої води;
не потрібна висока кваліфікація будівельників.
Двосхилий дах має акуратний зовнішній вигляд, для неї не складно підібрати покрівельний матеріал у відповідність із сімейним бюджетом.

Вальмові і полувальмові види покрівлі дахів приватних будинків


Різні типи дахів прийшли до нас з Північної Європи, клімат якої відрізняється рясними дощами і сильними вітрами. Тут широке поширення набула вальмовая покрівля, особливістю якої є наявність чотирьох скатів. На відміну від шатрового даху, сторони якої з'єднуються в одній точці, вальмовая дах має коник. В результаті два великих ската отримали трапецієподібну форму, а два коротких ската - трикутну. Ще одне особливістю вальмовой покрівлі є наявність великих звисів, вони надійно захищають стіни від дощу.

Полувальмові дахи популярні в Данії і Голландії, вони відрізняються тим, що трикутні скати відкривають більшу частину фронтону і тому не мають великих розмірів. У Голландії прийнято відкривати нижню частину фронтону, а в Данії - верхню, завдяки чому в останньому випадку маленький скат набуває трапецієподібну форму.

Перевагою вальмових і полувальмових дахів є великий внутрішній об'єм. Ці системи використовують при будівництві будинків мансардного типу. До недоліків варто віднести складність конструкції, підвищена витрата матеріалів. Витрати на вальмовиє даху повністю компенсуються респектабельним зовнішнім виглядом будинку.

Мансардний дах для приватного будинку


При будівництві заміських будинків і дачних все частіше реалізують проекти з мансардними дахами. Це дозволяє отримати ще один повноцінний поверх з мінімальними витратами. Мансардний дах є видозміненою двосхилим дахом, вона має «ламані» скати, розташовані під різними кутами. Нижня частина при цьому монтується майже вертикально, виконуючи роль стіни поверху. Досить утеплити мансардний дах, додати спеціальні вікна і готовий повноцінний поверх. У числі переваг даху цього типу:

великий обсяг корисної внутрішнього простору;
затишний дизайн;
здешевлення квадратного метра корисної площі.
До недоліків мансардного даху варто віднести обов'язкове створення якісної системи вентиляції.

Багатощипцеві дахи приватних будинків


Подвійні покрівлю старі майстри називають щипцевій, нескладно зробити висновок, що Багатощипцовий дах являє собою комбінацію двосхилим конструкцій. Використовуються в будинках з коробкою складної форми, над кожною частиною якої і зводиться Двосхилий покрівля. Найчастіше даху цього типу мають високий кут нахилу, це необхідно для того, щоб вода і сніг не скупчувалися в місцях стику двоскатних покрівель.

Складний ансамбль багатощипцевих даху надає будинку респектабельний зовнішній вигляд. Підпокрівельний простір дозволяє його використовувати в якості мансарди. Недоліком багатощипцевих покрівлі є складність конструкції і необхідність ретельної гідроізоляції.

Конусні, купольні і комбіновані дахи


Унікальний дизайн даху приватного будинку пов'язують з використанням купольних і конусних конструкцій. Вони дозволяють втілити мрії про власний замку або невеликому палаці. Форми стропильних конструкцій досить складні, тому прийнято виготовляти конуси і купола не тільки з деревини, а й з металу і алюмінію. Невеликі конструкції виготовляють на землі, в тому числі в заводських умовах, а монтаж виробляють за допомогою важких кранів.

Особливістю купольних і конусних конструкцій є обмежена кількість покрівельних матеріалів, які можна використовувати для облицювання. При виборі даху даного типу доведеться відмовитися від металочерепиці, профнастилу, ондуліна. Застосовують бітумну черепицю, фальцеву покрівлю з міді і алюмінію, інші дорогі матеріали. Відповідно вартість такого даху істотно зростає. Висока ціна і складність конструкції - основні недоліки купольної і конусної покрівлі.

Різні типи дахів можна реалізувати на одному об'єкті, така покрівля отримала назву «комбінована». Використовується вона в приватних будинках зі змінною поверховістю і складною архітектурою. Це ексклюзивні проекти, що вимагають для реалізації залучення фахівців з високою кваліфікацією.

Використовувані матеріали при будівництві дахів


Зовнішній вигляд будинку багато в чому залежить від покрівельного покриття, яке визначає не тільки колір, але і фактуру даху. Виробники пропонують широкий спектр продукції з різними естетичними і технічними характеристиками. Всі матеріали можна розбити на кілька груп:

профільовані листові - в їх число входять металочерепиця, профнастил, азбестовий і бітумний шифер;
листові - оцинкований і не оцинкований метал, мідь, алюміній;
рулонні - бітумні матеріали, що застосовуються при облаштуванні плоских дахів;
гонтові - бітумна та мідна черепиця;
штучні - керамічна, цементно-піщана, полімерна черепиця і сланець.

Активно завойовують ринок даху зі скла, якщо раніше з цього матеріалу в приватних будинках створювали лише зимові сади, то сьогодні його використовують набагато ширше. Сприяє цьому поява легких і міцних металопластикових конструкцій, а так само високоміцних сортів скла. З цього матеріалу проектують скатні і пірамідальні покрівлі, арочні і сферичні дахи. Скло розкриває нові можливості перед архітекторами, які працюють в стилі хайтек і мінімалізм.

Розглянемо, які бувають дахи приватних будинків в залежності від застосовуваних матеріалів. Серед них одним з найбільш затребуваних на протязі декількох століть було листове залізо. З нього створювали фальцеві покрівлі, які отримали свою назву від методу, яким з'єднували листове залізо. Перевагою цих дахів була висока герметичність стиків. Крім заліза активно застосовувалася і застосовується листова мідь, яка прикрашає покрівлі всіх європейських палаців, побудованих за останні два-три століття.

Черепичні дахи приватних будинків популярні в Центральній і Південній Європі, вони відрізняються високою надійністю, здатністю витримувати сильні вітрові навантаження. Якість керамічної черепиці стало еталоном для виробників покрівельних матеріалів. Останнім часом з'явився широкий спектр продукції, що імітує малюнок черепичним даху. Це металочерепиця, бітумна черепиця, листові бітумні матеріали. Їх відмінністю є доступна ціна, простий монтаж і тривалий термін експлуатації.

Конкурувати з натуральною черепицею можуть тільки сланцеві даху, створені з унікального природного матеріалу. На жаль, вартість натурального сланцю така, що в нашій країні щорічно утворюється не більше 3-5 будинків з подібними дахами.

Сучасні і класичні покрівельні матеріали дають можливість реалізувати будь-який проект при будівництві даху приватного будинку. При виборі типу покрівлі необхідно оцінити не тільки практичність і складність монтажу, але і тип відповідного покрівельного матеріалу. Не варто мріяти про вежах і куполах, якщо поруч немає фахівців, здатних здійснити складний проект, або гнучка черепиця для цих конструкцій здається занадто дорогим матеріалом. Не менш гідним вибором для приватного будинку буде вальмовая або мансардний дах і оригінальна прибудова з покрівлею зі скла.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.