Сучасний екобудинок в Європі

Сучасний екобудинок в Європі
Не дивно, що в таких умовах пріоритетним завданням став відхід від використання традиційних енергоносіїв, що зробило б Європу незалежною від інших держав. Спираючись на передові технології, європейці придумали такі будинки, які практично не споживають електроенергії. Незважаючи на те, що ключовим моментом при розробці екобудинків все ж є політичний підтекст, таке житло виконує ще одну важливу функцію: екобудинки сприяють збереженню навколишнього середовища.

Що таке екобудинок
Сучасний екобудинок зовні відрізнити від звичайного житла досить складно. Це зовсім не курінь з трави та гілок (хоча зустрічаються і такі), а цілком самостійна споруда, красива зовні і зручна всередині. Мабуть, від звичайного котеджу екобудинок відрізняється лише тим, що його архітектурно-планувальне рішення спрямоване на ефективне уловлювання та утримання природного тепла всередині будинку. Так, з північного боку екобудинок обов’язково повинен бути захищений за допомогою додаткових будівель або густій рослинності, а з південної та східної повинен бути забезпечений максимальною кількістю сонячного світла.

Саме енергія сонця грає найважливішу роль в обігріві екобудинки. Накопичується вона в спеціальних акумуляторах, які зазвичай встановлюють на дахах. У холодну пору року в якості додаткового джерела тепла використовується генератор, який може працювати на природних енергоносіях, таких як солома, дерево, біогаз і т.д.

Сам будинок виготовляється з будівельних матеріалів, які виробляються без шкоди для навколишнього середовища, є маловитратними, легковідтворюєме і дозволяють зводити житло без використання важкої техніки. До таких будматеріалів відносяться грунтоблоків, солома, дерево, очерет і т.д.

Отже, екобудинок володіє декількома важливими характеристиками. По-перше, він не забруднює навколишнє середовище. По-друге, при його експлуатації використовуються поновлювані джерела енергії. По-третє, в ЕКОДОМА набагато ефективніше витрачається енергія. І, нарешті, екобудинок є ресурсонакаплівающім, тобто виробляють біопаливо (за допомогою наявності сучасних біогенераторних систем утилізації побутових відходів).

Особливо популярні енергоефективні будинки в Німеччині, Австрії та інших країнах Центральної Європи, де в даний час таких будівель налічується вже не одна сотня і будівництво активно триває. Вартість такого житла не дешевше, а часто і дорожче, ніж вартість звичайного будинку. З іншого боку, витративши більше при будівництві, ви заощадите згодом, адже вам доведеться витрачати набагато менші гроші на електроенергію та опалення. У Росії зараз теж поступово починається будівництво екобудинків. Але в наших умовах створити житло з нульовим енергоспоживанням практично неможливо. У всякому разі, на сьогоднішній день.

Переваги екологічного житла
Мабуть, одним з основних переваг екобудинків слід назвати незалежність від тепло- і електромереж за рахунок використання альтернативних джерел енергії та автономної системи водопостачання.

Крім того, проживання в ЕКОДОМА благотворно позначається на здоров’ї. За словами фахівців, в екологічних будинках люди, які страждають бронхо-легеневі захворювання і алергічними реакціями, відчувають себе значно краще. Це пояснюється, в першу чергу тим, що при будівництві використовуються тільки самі екологічні матеріали.

Оптимальний мікроклімат в приміщенні створюється без радіаторів опалення та кондиціонерів, що також істотно покращує здоров’я.

Історія екобудинки
У 70-х роках минулого століття вперше зайшла мова про світовому енергетичному кризі. Конфлікт Ізраїлю з Єгиптом і Сирією призвів до того, що арабські країни припинили постачання нафти в ті держави, які підтримали Ізраїль. В результаті світові ціни на нафту піднялися до космічних висот. У ході досліджень з’ясувалося, що розвіданих енергозапасів нашої планети вистачить не більше ніж на 70 років. Тоді ж учені оголосили про існуючу проблему глобального потепління, яке на 40% викликане антропогенним навантаженням житлових будинків на навколишнє середовище. Таким чином, і виникла ідея створити екобудинки, для зведення та експлуатації яких не будуть вимагатися невідновних енергоресурси. Вперше в 1972 році побудували такий будинок в США. У той час мова про використання екологічно чистих матеріалів ще не йшла. Новобудова за рахунок архітектурно-планувального рішення володіла більш низькими тепловтратами і меншим нагріванням у спеку, а завдяки орієнтації по сторонах світу в приміщеннях створювався оптимальний мікроклімат.

У 1994 році більше 180 країнами світу була прийнята Рамкова Конвенція ООН про зміну клімату, а в 1997 — Кіотський протокол до цієї конвенції. У відповідності з цими документами було вирішено знизити викиди шкідливих речовин в атмосферу за рахунок розвитку альтернативної енергетики і зниження тепловтрат. З тих пір розробки в галузі створення будинків з низьким енергоспоживанням стали ще більш актуальні.

Будинки практично з нульовим енергоспоживанням стали з’являтися в Європі зовсім недавно, буквально в останні 10-15 років. Більшість екобудинків побудовано в Німеччині, Данії, Швеції. Розробки в цій сфері постійно удосконалюються. Найбільших успіхів в даний час досягла Німеччина, де навіть існує професійна асоціація будівельників з соломи, сюди будівельники з усіх країн приїжджають обмінюватися досвідом.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.