На Житомирщині лісівники відновлюють діброви. ФОТО

На Житомирщині лісівники відновлюють діброви. ФОТО
В цьому році в державному лісовому фонді Житомирщини посаджено 813 гектарів дуба. Так лісогосподарські підприємства області виконують загальнодержавну програму «Діброва», яка впроваджується з 1997 року. Її прийняттю передував скрупульозний аналіз вітчизняного лісового фонду, з якого випливало, що в цій галузі, м'яко кажучи, не все гаразд. Дуб як символ лісового багатства втрачав своє стратегічне значення і замінювався іншими малоцінними породами дерев.

Нова програма ж покликана відновити дібровну славу нашого краю, підвищити продуктивність майбутніх лісів і поліпшити їх стан. В ній передбачено поступове збільшення площі лісових насаджень дуба замість малоцінних лісових порід.

На Житомирщині висаджують два види дуба: звичайний та червоний.

Програма розрахована до 2015 року. За цей час у нашій області має бути відновлено близько 13 тисяч гектарів дубових насаджень. Фактично заходами в області передбачено відновити дубові ліси в тих місцевостях, де вони раніше проростали. Спеціалістами лісового господарства разом з науковцями розроблені спеціальні методичні рекомендації відновлення дібров з урахуванням грунтів, їх вологості тощо.

- Науковці рекомендують висадку дуба проводити з 2-3-річними сіянцями, - розповідає перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Зарічний. - . Але ще в розсаднику на рослину чатує чимало хвороб і шкідників, здатних значно загальмувати її розвиток. Маленького дубка доглядають, як немовля. До речі, це не так дешево обходиться, як може видаватися. Середня вартість затрат для створення одного гектара лісових культур та їх догляду складає близько 6 тисяч гривень.

Перші три роки посаджений дуб росте дуже повільно. Він зміцнює власну кореневу систему і потребує ретельного догляду. Довкола нього кілька разів на рік доводиться розрихлювати грунт, знищувати кущі, бур'яни, які можуть його заглушити.»

Із загального лісового фонду області дуб займає 150 тисяч гектарів - 20 % усіх лісових площ, підпорядкованих обласному управлінню. Звичайно, це не лише чисті діброви, а й мішані ліси з переважанням дуба. Відповідно до наміченої програми в області щороку створюється близько 700 гектарів дубових насаджень. Лісогосподарські підприємства щорічно заготовляють більше 50 тонн жолудів та вирощують 8-9 мільйонів сіянців дуба. Крім того, лісівники проводять реконструкцію малоцінних насаджень з введенням дуба звичайного. Впродовж двох останніх років найбільше цього виду висаджено в Бердичівському, Новоград-Волинському та Попільнянському лісгоспах.

- Вік стиглості дуба – 100 років, тому те, що ми садимо сьогодні – це для наших нащадків, а ми користуємося тим, що наші діди-прадіди нам посадили, – розповідає директор Бердичівського держлісгоспу Олександр Мудревський. Саме на території очолюваного ним господарства найбільша площа дубових насаджень – тут для них найкращі умови.

На Житомирщині лісівники відновлюють діброви. ФОТО


На Житомирщині лісівники відновлюють діброви. ФОТО

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.