Тарифи на тепло до кінця року зростуть на 40 відсотків

Тарифи на тепло до кінця року зростуть на 40 відсотків
До кінця 2014 року вартість комунальних послуг із теплопостачання зросте на 40 відсотків.

Підвищення цін сьогодні анонсував прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він також уточнив, що тепло дорожчатиме протягом чотирьох років, передає УНІАН.

"Ми прийняли рішення про підвищення тарифів на газ і на тепло. Для того, щоб вирівняти ціни на газ і тепло з ринковими, треба було б підвищити тарифи на 120%. Ми розклали це на чотири роки. Перший рік - підвищення на 40%, другий рік - 40% і два роки по 20%", - уточнив глава уряду.

"Із 1 квітня ми будемо платити найвищу ціну в Європі - близько 500 доларів за тисячу кубометрів. Я вже не кажу про борг в два мільярди доларів, які ми повинні ще з початку року і так і не віддали ще", - зазначив Яценюк.

Прем'єр також підкреслив, що Росія продає газ своєму ж населенню набагато дорожче, ніж Україна своєму.

"Але якщо порівняти, почому Росія продає газ своєму населенню і почому Україна продає газ населенню, то виходить, що газ в Росії для росіянина стоїть 128 доларів за тисячу кубометрів, в Україні - 84 долари. На 44 долари дешевше, ніж у Росії", - розповів глава уряду, назвавши такий стан справ неприпустимим.

При цьому він зазначив, що платити за газ тепер будуть всі - і багаті платитимуть більше, а бідні - отримувати компенсації.

"Ми порахували кожну родину, якої торкнеться це підвищення. І тому ми добилися з нашими кредиторами того, щоб з 2014 року почати програму допомоги бідним. За газ я заплатив торік 16 тисяч гривень, буду платити більше. А як інакше? І ті 300 тисяч людей, які мають великі доходи, теж платитимуть більше", - сказав Яценюк.

Для бідних збережуть компенсації.

"Зараз субсидії виплачують 1,4 мільйона домогосподарствам. Якщо підвищаться тарифи, вони продовжать отримувати субсидії. А крім того, ми прийняли непросте, але правильне рішення - створити механізм компенсації за підвищені тарифи. Цей механізм включив у себе ще три мільйони домогосподарств. Тобто, ми порахували, що 30% будуть покриті системою субсидій та компенсацій. Ці люди отримають до 480 гривень для оплати за газ, енергію, тепло", - підкреслив глава уряду.

"Рішення складне, але якщо газ коштує 500 доларів, а ми його продаємо по 30 доларів, то комусь треба оплатити 470. Ми зробили систему, при якій поетапно вирівнюємо тарифи та ціни і допомагаємо малозабезпеченим", - розповів Яценюк.

Нагадаємо, із 1 травня тарифи на газ для населення зростуть на 50%. А з 1 липня здорожчає на 40% вартість газу для теплокомуненерго.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.