Православні християни сьогодні святкують Воскресіння Христове

Православні християни сьогодні святкують Воскресіння Христове
Великдень – перехідне свято і відзначається у першу неділю після весняного повного місяця. У цьому році Великдень у православних і католиків збігається. Таке буває нечасто. Приблизно в половині випадків Великдень у християн західного обряду проходить на тиждень раніше, ніж у східних християн. Минулого разу дати свята збіглися в 2011 році, а в наступний раз зійдуться в 2017 році. Розбіжність дат пов'язана з відмінностями в сонячному календарі церков і даті церковного повнолуння.

Як сказано в Євангелії, жінки-мироносиці Марія, Саломія та Іоанна на третій день після смерті Ісуса прийшли до його гробу і принесли пахощі. Проте гроб був порожній, а на камені сидить Янгол. Жінки злякалися його, але Янгол сказав їм: «Не лякайтесь, знаю бо, що ви шукаєте Ісуса розп'ятого. Його немає тут. Він воскрес, як сказав».

Жінки поспішили розповісти апостолам про побачене. «І ось Ісус зустрів їх і сказав: радійте! І вони, приступивши, вхопилися за його ноги і вклонились йому. Тоді каже їм Ісус: не бійтеся, ідіть і сповістіть братам моїм, щоб йшли в Галілею, там побачать мене». І учні побачили, що він воскрес.

Перший тиждень після свята називається Світлою пасхальною Седмицею. А 40 днів після Великодня вважаються пасхальним періодом, який закінчується святом Вознесіння. Православні вітають один одного «Христос воскрес!», на що відповідають «Воістину воскрес!».

Традиція дарувати на Великдень фарбовані яйця з'явився в I столітті. Як свідчить церковний переказ, учениця Христа свята Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тіверія з проповіддю. В ті часи існував звичай ходити до імператора з подарунком. Свята Марія Магдалина подарувала Тіверію куряче яйце і розповіла про диво воскресіння. Тіверій не повірив їй і вигукнув: «Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним». Подароване йому яйце одразу почервоніло, що і стало доказом істинності християнства.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.