Україна і "Газпром" можуть домовитися про тимчасову ціну на газ

Україна і "Газпром" можуть домовитися про тимчасову ціну на газ
"Газпром" і "Нафтогаз" можуть домовитися про тимчасову ціну в контракті для розрахунку попереднього боргу. Про це заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер на прес-конференції за підсумками тристоронньої зустрічі з міністрами енергетики РФ і України Олександром Новаком і Юрієм Проданом.

Єврокомісар також повідомив, що Україна перерахувала "Газпрому" $ 786 млн у рахунок оплати частини боргу.

"Зараз, після того як $ 780 млн були заплачені, Україна пропонує ще протягом 10 днів після досягнення домовленостей щодо пакетної угоди узгодити, що на основі суми $ 268,5 за тис. кубометрів проводитиметься оплата за газ, включно і за квітень, і травень. Буде якась сума, яка буде відрізнятися від обумовленої ціни", - сказав Еттінгер.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак пояснив, що Україна здійснила оплату за лютий і березень. За його словами, українська сторона не заперечує заборгованість станом на 1 квітня у розмірі $ 2,2 млрд.

Водночас міністр енергетики України Юрій Продан наголосив, що сума боргів за постачання до 2014 року, коли пальне продавалося за $ 380 за тис. кубів, "також оскаржувана".

"Хотів би також додати, що загальна сума платежів, яку новий український уряд (оплатив), вона не становить $ 786 млн - загальна сума, яка була проведена, починаючи з моменту приходу уряду, вона вже склала $ 1,1 млрд. Щодо питання (оплати боргу) на $ 2,2 млрд - це стосувалося тих рахунків, які виставляв "Газпром" Україні", - сказав український міністр.

"Насправді єдина величина, яка не оскаржується, - це газ, який відпускався за ціною $ 268 за тисячу кубометрів - це газ, який Україна отримувала з 1 січня 2014 року по березень включно. Ми вважаємо, що ця величина також оскаржувана", - додав він.

Новак відреагував на таку заяву незгодою: "Це нова заява - у цій частині ми абсолютно не згодні".

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.