Де ховатися: Житомир готує бомбосховища на випадок війни

Де ховатися: Житомир готує бомбосховища на випадок війни
У разі небезпеки жителі Житомира можуть користуватися тимчасовими укриттями - підвалами в будинках і на підприємствах.

Стан більшості з них поки плачевний, але влада міста обіцяє підготувати їх до належного стану.

Нагадаємо, на сайті міської ради нещодавно з'явився перелік притулків у Житомирі. Це перелік житлових будинків в місті підвальні приміщення яких можна, у разі необхідності, використовувати як найпростіші укриття для населення.

Згідно Кодексу цивільного захисту України укриття в разі виникнення надзвичайних ситуацій військового характеру передбачені в підвалах багатоповерхівок. На сайті міської ради зазначено, що у Житомирі таких будинків 788. Однак на практиці виявилося, що абсолютна більшість входів у підвал закриті, а ключі треба шукати в місцевому Жеку або у сусідів.

- Якщо, не дай Бог, произайдет надзвичайна ситуація - то підвали одразу відкриють, - розповідає начальник Жеку №13 Анатолій Бачинський. - На під'їздах ми вже вішали спеціальні інструкцій, що робити в разі небезпеки, але серед мешканців почалася паніка, тому їх зняли.

В будинку по вулиці Шевченка, 105 - на сайті міської ради зазначено, що тут поміститься 762 людини. Але звідки такі цифри? Тут же практично ніде розвернутися.

- Все залежить від кількості мешканців будинку. Від тих, хто там прописаний, - пояснює громадський діяч Сергій Маковський. - Та й важко сказати, що це ті укриття на які можна покластися. Згідно із законом, вони значаться як тимчасові, тобто, тут можна перебувати не більше доби.

Далі підвал будинку по вулиці Мануїльського - 2 і 4, ключі від якого зберігаються у мешканки будинку. За її ж словами, всі знають до кого йти і вона особисто контролює стан підвалу. Хоча зізнається, що не завжди все виходить, адже іноді й самі жителі «допомагають», зносять в підвал всякий непотріб.

Бруд, сміття, труби протікають, каналізаційні стоки - все це лише маленький перелік, що нам довелося побачити. Навіть якщо в надзвичайній ситуації, люди зможуть пробути там добу без світла, то людям навряд чи вистачить свіжого повітря. Практично всі підвали забудовані кімнатками мешканців будинків. Багато з них занедбані і розбиті. Працівники Жеку кажуть, що це далеко не найгірші підвали, які можуть бути.

Сподіваємося, що житомирянам не доведеться користуватися цими «тимчасовими укриттями», але контролювати роботу комунальників та власників житлового фонду необхідно постійно.

Нагадаємо, в Житомирі є спеціальні бомбосховища, але вони не розраховані на широку громадськість. Вони тільки для тих, хто буде забезпечувати життєдіяльність міста у разі загрози. Передбачається, що в разі виникнення надзвичайної ситуації військового характеру населення самостійно залишає місто.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.