Найкращі міста для бізнесу в Україні: Житомир на дні рейтингу

Найкращі міста для бізнесу в Україні: Житомир на дні рейтингу
Forbes опублікував рейтинг найбільш сприятливих для бізнесу міст України.

Події, що відбулися в Україні за цей час, відсунули питання бізнесу на другий план. Країна переживала внутрішні перетворення і піддалася зовнішньої агресії. Враховуючи це, виключили з рейтингу шість міст, над якими Україна втратила контроль: Севастополь, Сімферополь, Донецьк, Луганськ, Горлівка і Макіївку.

Навіть регіони, далекі від місць ведення бойових дій, відчули на собі вплив війни. Позначилися також почалася економічна криза і зміни на зовнішніх ринках. «Основною тенденцією можна назвати повсюдне зниження доходів населення», – відзначає Максим Зінченко, керівник аналітичної компанії «Гео-М». «Втім, міста, які історично близькі до ЄС, де традиційно багато заробітчан, відчувають себе трохи краще. Також відносно стабільні міста, де видобувають корисні копалини на експорт», – додає Зінченко.

Рейтинг відображає привабливість українських міст для компаній, працюючих на споживчому ринку. Традиційно дослідження виключений Київ.

У лідери рейтингу вийшла Одеса, зуміла показати високі результати практично по всіх характеристиках, за винятком хіба що кількості тяжких та особливо тяжких злочинів, рівень яких у цьому місті становить практично половину від загального рівня злочинності. На другу позицію піднявся Львів, який є по суті центром тяжіння капіталів і продуктивних сил усього Західного регіону. Трійку лідерів замикає Харків, який опинився в прифронтовій зоні.

Житомир опинився на "дні" рейтингу, зайнявши 22-е місце з 25. При цьому людський капітал оцінено в 10 балів, купівельна спроможність - 7 балів, бізнес-клімат набрав найменше - 5 балів, економічна стійкість - 8, інфраструктура і ділове здоров'я по 11 балів.

Показники, за якими проводилися підрахунки рейтингу

Людський капітал: чисельність населення на 1 січня 2015 року, динаміка чисельності населення порівняно з 2013‑м; рівень злочинності в 2014 році на 10 000 жителів, кількість тяжких злочинів на 10 000 жителів; освіченість (кількість державних внз III–IV рівня акредитації); сальдо міграції (різниця між числом жителів, які приїхали в місто, і числом жителів, які виїхали з нього).

Купівельна спроможність. Добробут: середня зарплата в 2014 році, зміна зарплати порівняно з попереднім роком; частка квартир з ціною оренди від 175 гривень за 1 кв. м за друге півріччя 2014‑го.

Бізнес-клімат: розвиненість малого бізнесу (надходження єдиного податку на душу населення в 2014 році); відкритість міста для сторонніх інвесторів (прямі іноземні інвестиції на душу населення в 2014 році).

Економічна стійкість: динаміка надходжень до міського бюджету порівняно з 2013 роком; кількість новобудов, зданих в експлуатацію в 2014‑м; зміна загальної площі магазинів продуктового рітейлу порівняно з 2013 роком.

Інфраструктура: наявність міжнародного аеропорту; кількість міжнародних, національних і регіональних автомобільних доріг; кількість банківських відділень; кількість торговельних центрів, аптек, магазинів побутової техніки та електроніки.

Ділове здоров'я: індекс, який спеціально для Forbes вивела аналітична компанія «Гео‑М». Відображає кількість закрилися в 2014-му та першому кварталі 2015 року торгових центрів, банківських відділень, супермаркетів, аптек, магазинів з продажу побутової техніки і електроніки.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.