Осіння депресія – як боротись?

Осіння депресія – як боротись?
"На фізіологічному рівні людина дуже чутлива до змін у природі. Відтак може з’явитися не лише роздратування, а й гнів. Здебільшого людина в цей період гнівається на природу, але визнати та зрозуміти це не може. Адже гніватись на те, що літо змінюється на осінь, просто несерйозно", — коментує кваліфікований психолог Олександр Поповський.
Зазвичай, стверджують психологи, будь-яка депресія розпочинається словами "не хочу". Не хочу зустрічатися з людьми, ходити на роботу, готувати їжу тощо. Яскравий донедавна світ стає сірим та нецікавим, і восени це виражено найкраще. Пізніше "не хочу" змінюється на "не можу". І справді, немає ні сил, ні бажання робити щось взагалі. Саме в цей період може з’явитися страх та невпевненість у собі, що тягнуть за собою більш складні форми психічних захворювань.
Основними симптомами депресії є втрата інтересу до повсякденної діяльності, відчай, пригнічення, байдужість, нездатність концентруватися, постійні роздуми про одне й теж саме. Як правило, людина, що страждає на депресію, не хоче, щоб їй допомагали і вважає, що з нею все в порядку, а от оточуючим варто було б змінитися. Вона погано спить, навіть якщо приймає снодійне, мало говорить, уникає спілкування. При будь-якому стійкому емоційному порушенні, появі незвичних для вас рис характеру, а тим більше депресивних розладах варто перш за все обстежитись. Дуже часто причиною таких негараздів є приховані хвороби.
Безпричинна хандра — це не завжди депресія, і не тільки осіння — стверджують лікарі. Частіше загальна пригніченість не має нічого спільного з депресією й залежить не від погоди, а від нестачі світла. Вже доведено, що скорочення світового дня викликає зниження в організмі вмісту серотоніну, так званого "гормону щастя", який і провокує негативну оцінку оточуючого світу. Ще одна версія, — сезонна зміна біоритмів. Внутрішній біологічний годинник тонко реагує на такі зміни, — багатьма це помилково вважається захворюванням. Австралійський психіатр Гордон Паркер взагалі вважає, що діагноз "депресія" останнім часом у більшості випадків ставлять помилково. Поріг клінічної депресії дуже низький, а нормальні емоційні стани людини багато хто намагається лікувати як хворобу.
Лікар-невролог-рефлексотерапевт Людмила Карачун радить перш за все переглянути режим праці та відпочинку, — вставати зі сходом сонця і йти відпочивати із заходом (приблизно після 19-ї години). Це не означає, що ви маєте лягати спати — можна просто підготуватися до сну, лягти у ліжко, переглянути цікаву пізнавальну літературу, послухати приємну музику. Якщо після напруженого робочого дня надвечір переглядаєте "криваві" кінофільми, читаєте відповідну літературу — заздалегідь шкодите своєму організму і псуєте настрій на весь наступний день.
— Тільки завдяки глибокому спокійному сну відновлюється нервова система та відпочиває тіло. Навіть якщо вже є порушення, нервові розлади, депресивні прояви, — все одно починайте з відновлення біоритмів, — продовжує Людмила Карачун. — Без цього жодні таблетки, заспокійливі засоби не допоможуть. Крім режиму, необхідно дотримуватись збалансованого харчування, але у жодному випадку не випробовувати дієти. Пити достатньо чистої джерельної, "живої" води. Корисно прогулятися на свіжому повітрі, виїхати на природу.
Наступний чинник, що може спровокувати депресію, — гіподинамія. Щоб бути здоровим, необхідно багато рухатись — через фізичні навантаження тіло звільняється від негативної енергії.
Говорячи про методи позбавлення від депресії, варто відзначити, що будь–яке "лікування" має розпочинатися з виявлення джерела хвороби. Найпоширеніший варіант появи депресії — банальна перевтома. У такому випадку, окрім погіршеного настрою й апатії, у людини зазвичай присутнє надмірне роздратування. Дехто стверджує, що для того, аби побороти сум, треба сміятися.
У багатьох країнах депресію лікують світлом, адже вважається, що "міжсезонна" депресія викликана саме його нестачею.Тож якщо прагнете позбавитися від "стану пригнічення" — мерщій до магазину купувати потужні лампочки, аби створити у своїй квартирі восени яскраве літо.
Як "ліки від депресії" можна також використовувати різні трави та ефірні олії. Вони сприяють повному "розслабленню" всього тіла і поліпшують самопочуття завдяки своїм компонентам. До основних із них відносять апельсин, базилік, бергамот, ялину, жасмин, кедр, коріандр, лаванду, лимон, мандарин, мелісу, м’яту, розу, розмарин, іланг–іланг та ін. Для прикладу, олія іланг–іланга позитивно впливає на нервову систему, "знищуючи" занепокоєння, напругу, гнів та страх. Аромат пачулі відганяє негативні емоції та налаштовує на романтичний лад. Олія лаванди особливо корисна при емоційних розладах та депресії. Ванни з лавандовою олією знімають втому, забезпечують повну енергетичну релаксацію, зменшують агресію та... допомагають позбавитися заздрощів.
У лікуванні депресії непогано "зарекомендувала" себе фітотерапія. До того ж таке "лікування" одне з найдешевших. Ще один надзвичайно простий рецепт, про який вам розповість перший–ліпший лікар людських душ. Ложка риб’ячого жиру щодня на 30 % знижує вірогідність виникнення депресії. Чим довше його приймати — тим краще стає емоційний стан.
Також слід пам’ятати, що, як стверджують лікарі, будь–яка депресія, чи сезонна, чи ні, дуже шкодить здоров’ю в цілому та зокрема самооцінці. Тож добре подумайте, чи варто піддаватися хандрі. Велике значення, вважає лікар, мають підсвідомі установки. Треба простіше сприймати життя, не переживати через дрібниці. Позитивний погляд на реальність позбавить зайвих нервових навантажень, а отже — запобігатиме серйозним проблемам зі здоров’ям.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.