Як американці зберігають тепло у своїх будинках. ВІДЕО

Як американці зберігають тепло у своїх будинках. ВІДЕО
Після електростанцій, автомобілі – друге за обсягом джерело викидів вуглекислого газу, на який покладають вину за кліматичні зміни на планеті.

Значно забруднюють повітря і будинки пересічних американців, оскільки для опалення та охолодження споживають величезну кількість електроенергії. Інженери пропонують технологію, яка за їх словами, допоможе на 90% скоротити енергетичні потреби будинку і відповідно зменшити кількість викидів. Технологія так званих «пасивних будинків», передбачає повну ізоляцію приміщення та використання природних джерел енергії для обігріву та охолодження.

На перший погляд, це звичайнісінький собі будинок. Навіть модних сьогодні сонячних батарей, генераторів геотермальної чи вітрової енергії тут не видно. І все ж цей будинок є екологічно чистим.

Архітектор Девід Пібоді та його фірма першими спорудили об’єкт, використовуючи технологію «пасивних будинків» у передмісті Вашингтона. Архітектор пояснює, що головний принцип такого будівництва – усунути містки та шпарини через які у будинок проникає холод чи виходить тепло:

«Краса цього будинку у тому, що його не треба зводити якимось певним чином, вживати спеціальний матеріал чи керуватись певним стилем. У нашому випадку, ми хотіли довести, можна робити щось екологічночисте і при цьому традиційно американське».

«Пасивні будинки» майже повністю герметичні. Завдяки цьому споживання електроенергії зменшується на майже 90%. Досягти такого ефекту можна за допомогою теплоізоляції, пояснює Роджер Лін, який разом з братом Еріком закінчує будівництво власного «пасивного будинку»:

«Необхідно багато ізоляції. Це пінополістирол. Як ви бачите, це повністю ізольований будинок, до самого фундаменту».

Вікна також зачиняються дуже щільно. Спеціальна піна довкола рами повністю блокує доступ повітря. Будинок настільки герметичний, що холодного зимового дня при температурі 4 градуси за Цельсієм, усередині будинку, який ще у стадії будівництва, і нічим не обігрівається – температура становить12 градусів.

Девід Пібоді каже, що будівництво об’єктів методом «пасивного будинку» нині досить поширене у світі:

«Північна Африка, для прикладу, має цілі мікрорайони, спроектовані для спекотного, сухого клімату, а це зовсім нова ділянка для розвитку технології «пасивних будинків»».

Концепція «пасивного будинку» народилася у Німеччині. Майже 20 років тому в містечку Дармштадт два фізики спроектували багатоповерховий будинок.

«Вони розробили методологію і комп’ютерні програми, які моделюють використання енергії у будинку. Щоби люди, як я, могли нею користуватися. Ми не фізики, так що це дуже корисно для звичайних архітекторів», – пояснює Девід.

Попри використання деяких спеціальних матеріалів у будівництві – збірних залізобетонних панелей, вентиляційної системи чи збірних ізольованих дощок, загальна вартість будівництва «пасивного будинку» лише на 5-8% перевищує вартість побудови звичайного будинку. Але «пасивний будинок» використовує лише 10% електроенергії, а це заощадження, що швидко компенсує початкові інвестиції.


Источник: Голос Америки

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.