Азаров прокоментував будівництво РФ "Південного потоку" в обхід України

Азаров прокоментував будівництво РФ "Південного потоку" в обхід України
Будівництво «Південного потоку» економічно невигідне як Україні, так і Росії. Про це Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив під час конференції «Україна та ЄС – яке майбутнє?», яка відбулася в Європейському Парламенті у Брюсселі.

За його словами, на будівництво «Південного потоку» Росія витрачає 50 млрд. євро, у той час як модернізація української ГТС потребує 1,5 млрд. євро.

«Через територію України проходить три газопроводи, які можуть поставляти в Європу 150 млрд. куб. газу. А при проведенні модернізації нашої ГТС, вартість якої оцінюється в 1,5 млрд. євро, ми будемо спроможні поставляти в Європу 200 млрд. куб. газу, тобто повністю закрити потреби Європи у газі. Водночас Росія планує збудувати «Південний потік». Отже, Росія зі свого боку хоче повністю відмовитися від транзитних послуг, які зараз надає Україна. А ми змушені повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?» - заявив Микола Азаров.

При цьому він підкреслив, що через кабальні газові контракти 2009 року Україна змушена закуповувати російських природний газ на найвищими в Європі цінами. Глава Уряду нагадав, що переплата за російський газ перевищує річні видатки держави на медицину. Саме тому, зазначив він, Україна змушена максимально скорочувати споживання цього енергетичного ресурсу, збільшувати власний видобуток вуглеводнів, шукати альтернативні джерела енергії та переводити свої енергоблоки з газу на вугілля.

Прем’єр-міністр України підкреслив, що на ці потреби направляються значні фінансові ресурси, які можна було скерувати на вирішенні інших соціальних питань. «В умовах нестабільності на світових фінансових ринках краще було б направити ці кошти на модернізацію нашої промисловості, проведення структурних реформ тощо. Та і в Росії є маса проблем, на які можна було б направити величезні кошти, які зараз вкладаються на будівництво «Південного потоку». Ми щиро налаштовані на хороші відносини з Російською Федерацією, на взаємовигідне партнерство», - зазначив Микола Азаров.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.