Лондон лідирує серед європейських міст за рівнем інвестицій в нерухомість

Лондон лідирує серед європейських міст за рівнем інвестицій в нерухомість
За даними консалтингової компанії CBRE, в 2013 році в Лондоні зареєстровано рекордно високий річний рівень інвестицій. Тим самим Лондон закріпив за собою позицію самого привабливого міста для інвестицій у Європі.

В кінці 2013 року загальний обсяг інвестицій у комерційну нерухомість у Європі склав 165,6 млрд євро, що на 30% більше порівняно з попереднім роком. Загальний розмір інвестицій, зазначений в IV кварталі 2013 року, став найвищим квартальним результатом в Європі з IV кварталу 2007 року і склав майже 61 млрд євро. Як правило, в останньому кварталі року спостерігаються найбільш високі рівні інвестицій, але останні результати показали істотне прискорення темпів зростання.

На частку Лондона припадає понад 23% від загального обсягу європейського ринку, а вартість угод, здійснених з лондонської нерухомістю в 2013 році, становить 32,2 мільярда євро. Таке активне зростання обсягу інвестицій спостерігається вже протягом другого року поспіль і становить 45% (2011 рік у порівнянні з 2012 роком) і 43% (2012 рік порівняно з 2013 роком). Якщо порівнювати поквартальні показники, інвестиції в лондонську нерухомість зростали кожен квартал протягом минулого року. Так у IV кварталі 2013 року їх розмір склав на 73% в порівнянні з III кварталом 2013 року.

Саймон Бэрроуклифф, виконавчий директор, відділ ринків капіталу Центрального Лондона, CBRE, прокоментував: «Цей рік став визначним для Лондона - загальний обсяг інвестицій в лондонську нерухомість досяг рівня, який існував до глобальної кризи. Що стосується прогнозів на 2014 рік, ринок навряд чи зможе ще раз досягти такого результату. Незважаючи на те, що попит з боку іноземних інвесторів, особливо з Азії, стає все сильніше, кількість речень є обмеженим, що може призвести до зниження інвестиційної активності. За межами Лондона залишаються можливості для подальшого збільшення інвестиційного обороту в 2014 році. Великобританія показала відмінні результати у 2013 році, особливо за останні чотири-п'ять місяців, коли відбувся різкий підйом інвестиційної активності. На інших ринках Великобританії був відзначений грандіозне зростання загального обсягу інвестицій на рівні 75% порівняно з попереднім роком, який був обумовлений прагненням інвесторів отримати дохід та готовністю ризикувати. Відновлення економіка відкриває можливості для здійснення угод з комерційною нерухомістю на інших ринках Великобританії і стимулює навіть міжрегіональних інвесторів до здійснення угод за межами Лондона».

Німеччина продовжує показувати хороші результати; п'ять німецьких міст увійшли в список десяти провідних європейських інвестиційних ринків, який був складений CBRE. В минулому році інвестиції в німецьку нерухомість в основному здійснювалися місцевими гравцями. Незважаючи на поліпшення економічної ситуації в Європі, німецькі інвестори продовжують концентруватися на внутрішньому ринку. У кожному з цих п'яти міст на частку місцевих інвесторів припадало більше 50% інвестицій, а в Гамбурзі в 2013 році майже 85% капіталу було інвестовано місцевими покупцями.

Париж знову знаходиться на другому місці з обсягом інвестицій у комерційну нерухомість на рівні 11 млрд євро. Однак на відміну від інших провідних міст, на ринку Парижа в 2013 році не відбулося ніяких видатних подій, навпаки, він продемонстрував зниження інвестицій на 8% порівняно з минулим роком, в той час як на інших провідних ринках, що входять в першу десятку, спостерігалося істотне зростання.
Москва незмінного знаходиться на перших позиціях списку найбільш ліквідних ринків Європи протягом останніх чотирьох років. Після Лондона Москва показала найвищий рівень іноземних інвестицій, здійснених у 2013 році. Російська столиця приваблює великий обсяг інвестицій з Північної Америки завдяки тому, що орендні ставки на найкращу нерухомість, як правило, встановлюються в доларах США.
В той час, як в 2013 році ринок інвестицій в європейську комерційну нерухомість у цілому показав високі результати, відновлюються ринки Португалії, Італії, Ірландії та Іспанії відчули різкий підйом. Підвищена готовність інвесторів приймати ризики призвела до різкого зростання інвестиційної активності. У 2013 році загальний обсяг інвестицій на цих ринках збільшився більш ніж у два рази у порівнянні з 2012 роком, і досяг 11,8 млрд євро, вперше показавши зростання інвестиційного обороту з 2007 року.

Джонатан Халл, керуючий директор, відділ ринків капіталу регіону Європа, Близький Схід і Африка, CBRE, прокоментував: «2013 рік з низки причин став поворотним моментом для ринку інвестицій в європейську комерційну нерухомість, і ми очікуємо, що намічена тенденція відновлення збережеться в 2014 році, але не варто очікувати значних змін. Найістотнішою зміною, подією в минулому році, став підйом діяльності на ринках, які найбільше постраждали від глобальної фінансової кризи; а саме Ірландія, Італія, Іспанія та Португалія. Загальний річний оборот на цих чотирьох ринках, який в 2013 році виріс в два рази в порівнянні з 2012 роком, вже досяг рівнів 2004-2005 років. Таким чином ми можемо очікувати, що такі ринки як Мадрид увійдуть у першу десятку європейських інвестиційних ринків в 2014 році. Ми також очікуємо, що в 2014 році відбудеться збільшення припливу китайського капіталу в Європу. Ми очікуємо цього вже протягом деякого часу, але різкий ріст відбувся тільки в 2013 році, коли сума операцій по придбанню нерухомості склала 2,4 мільярда євро за рік - в два з гаком рази більше порівняно із загальним показником за останні десять років. Китайські страхові компанії і державні інвестиційні фонди володіють істотними ресурсами, і в даний момент лише невелика частина цих коштів вкладається в іноземну нерухомість».

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.