Гривня може обвалитися, якщо Нацбанк перестане жорстко утримувати курс

Гривня може обвалитися, якщо Нацбанк перестане жорстко утримувати курс
Курс української гривні може різко обвалитися, якщо Національний банк перестане жорстко утримувати існуюче співвідношення до долара.

Про це на прес-конференції в Києві заявив економіст Ерік Найман.

Він пояснив, що зараз Нацбанк «жорстко тримає курс» на позначці в 8 гривень за долар. Це досягається, зокрема, контролем над масою готівкових гривень на ринку.

«Поки стримують - курс буде 8,0», - сказав Найман.

Тим не менше, прогнозує він, до грудня 2011 року через зростання витрат з держбюджету на ринку може з'явитися велика маса гривень, і це позначиться на курсі української валюти.

«Курс 8,2 - 8,3 грн за долар - це м'який варіант. Він нікого особливо не напружить. Є і помірний варіант - 8,5 - 8,6 грн. Це можна порівняти з тим, як за останній час знецінювався російський рубль, який, втім, останнім часом почав відігравати позиції », - сказав Найман.

Втім, за його прогнозом, є і негативний варіант подальшого розвитку подій. Він пов'язаний з тим, що щорічно гривня знецінюється на 5-8%, що відповідає рівню інфляції на Україну. Однак Нацбанк продовжує утримувати курс.

«В результаті за 5 років ці п'ять відсотків на рік накопичуються до 25% відразу. Відбувається ефект стислої пружини, яка розтискається. Плюс спрацьовує спекулятивний фактор, і ціни можуть злетіти », - попередив Найман.

Источник: http://ua-banker.com.ua/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.