Нові паспорти можуть зробити з українців потенційних злочинців?

Нові паспорти можуть зробити з українців потенційних злочинців?
Нові біометричні паспорти, за введення яких нещодавно проголосувала Верховна Рада, можуть обернутися значними неприємностями - закону.

Кожна людина має унікальний ідентифікатор. Він не дозволить сплутати його ні з ким іншим. Біометричні дані - це остання нерозкрита таємниця кожної людини.

А відбитки пальців українців після запровадження біометричних документів найближчим часом можуть опинитися в базах даних міліції. Правозахисники з цього приводу давно стривожені. І не тільки в Україну. Будь-яка інформація - приватна, конфіденційна - може бути використана на шкоду людині. Навіть якщо мова йде про зміст смс-повідомлень, що й казати про відбитки пальців або райдужній оболонці ока.

"Якщо хакер досить кваліфікований, за допомогою сканера зможе отримати відбиток пальців, то ясно що він зможе використовувати його як завгодно, можливо навіть те що називається" підставою ", тобто особа може бути звинувачена у вчиненні тих чи інших кримінально караних діянь", - говорить кандидат юридичних наук, правозахисник В'ячеслав Яковенко.

Те, що загроза не теоретична, переконатися нескладно. У невеликому берлінському комп'ютерному клубі молодий хакер Ян Красслер демонстративно легко підробив чужі відбитки пальців.

Все, що у нього було - нехитрий набір підручних засобів ціною в 10 євро. Результат виходить у вигляді ледь помітною прозорою наклейки.

"Якщо поліцейські придивляться до пальця - те наклейку, звичайно, видно. Але кожен же не перевірятимуть. Я вже спробував - в магазині, де таким чином розплачуєшся. Все спрацювало!", - Каже Ян Красслер.

Розплатитися в німецькому магазині, де замість платіжних карт беруть відбитки пальців - це сама безневинна річ, яка стає можливою. Головне - отримати оригінал відбитка.

У 2008 році жертвою хакерів став міністр внутрішніх справ Німеччини. Німецькі противники чіпових документів влаштували полювання за пальчиками всіх своїх чиновників. Щоб довести небезпеку тотального збору біометричних даних.

В українському варіанті завдання спрощується вдвічі. Біометричні дані українців вже з першого січня почнуть заповнювати найціннішу базу даних, з коли-небудь створених в Україну.

"Враховуючи попередній досвід - як у нашій країні зберігають персональну інформацію, коли на Петрівці можна купити будь-яку базу - там, скажімо, базу Податкової - про будь-майні, про доходи. Так само і ця інформація швидше за все не буде достатньо захищеною", - вважає правозахисник В'ячеслав Яковенко.

Захистити базу персональних даних не можуть навіть в одній з найбільш просунутих в технічному плані країн світу - Японії.

Источник: http://www.unian.net/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.