НБУ назвав головні погрози для української економіки

НБУ назвав головні погрози для української економікиГоловними погрозами для української економіки наступного року можуть стати несприятлива для вітчизняного експорту ситуація на світових ринках і нестабільність фінансової системи.

Про це йде мова в основних принципах грошово-кредитної політики на 2010 рік, обнародуваних Національним банком. У документі, зокрема йде мова про те, що наступного року сукупний об'єм платежів України за зовнішніми боргами складатиме 20,3 мільярдів доларів.

«Платежі по прямому і гарантованому державою боргу наступного року складатимуть не менше 2,3 мільярдів доларів США а по приватному боргу — більше 18 мільярдів доларів США», — йде мова в документі.

Крім того, прогнозується зростання світової економіки на рівні 2,5%. «Такі очікування створюють для України умови поступового відновлення зовнішнього попиту на продукцію вітчизняного експорту. Втім, темпи його зростання в 2010 році ще не матимуть значного прискорення», — спрогнозували в НБУ.

У Нацбанку також відзначили, що тривалий період попереднього зниження внутрішнього попиту, формуватиме підгрунтя для заборони темпів зростання імпорту.

Очікується, що наступного року дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу може складати 0,1% від ВВП.

«Відмічені внутрішні і зовнішні умови залишають значні ризики розвитку грошово-кредитної сфери наступного року, більшість з яких знаходитимуться поза межами прямого впливу монетарних інструментів і механізмів грошово-кредитної політики», — наголошується в документі.

«Найбільш небезпечною може опинитися несприятлива кон'юнктура на світових ринках за основними товарними групами українського експорту», — попередили в НБУ.

Крім того, в Нацбанку відзначили що «…стабілізація фінансового ринку і очікувана активізація розвитку внутрішнього ринку створюватимуть умови для поступового відновлення інвестиційних процесів з підвищенням ролі внутрішніх інвестицій в стимулюванні розвитку реального сектора економіки».

«Вплив на внутрішні ціни істотної девальвації обмінного курсу гривні компенсуватиметься збільшенням насиченості внутрішнього ринку товарами вітчизняного виробництва і зменшенням рівня доходів населення, яке спостерігається в 2009 році», — наголошується в документі.

«Сукупна дія відмічених чинників обумовлюватиме помірні темпи інфляції», — додали в Нацбанку.

Нагадаємо, за прогнозом Кабміну, рівень зростання українського ВВП наступного року складатиме 3,7%.

В той же час, протягом двох перших кварталів 2009 року рівень падіння української економіки склав 38,1%

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.