Між Україною і Росією назріває новий газовий конфлікт

Між Україною і Росією назріває новий газовий конфлікт
Київ відмовився формувати резерв російського газу у власних сховищах для гарантування поставок палива в ЄС.

Саме це питання було темою недавньої зустрічі міністра енергетики України Юрія Бойка і глави "Газпрому" Олексія Міллера, повідомили джерела видання "Комерсант-Україна" в російській монополії.

"Ми наполягаємо на тому, що має бути закачано 25 мільярдів кубометрів природного газу. Українська ж сторона каже, що їй достатньо буде і 20 мільярдів кубометрів. "Газпромбанк" готовий видати кредит для закупівлі додаткового обсягу газу, але Україна не готова на це йти", - пояснило джерело.

Як відомо, минулої зими у "Газпрому" виникли проблеми з постачанням європейських споживачів у зв'язку з тим, що компанія відмовилася зберігати резервні обсяги палива в українських ПСГ.

Але в липні сторони змогли домовитися: "Газпромбанк", співвласником якого є "Газпром", виділив "Нафтогазу" кредит в 2 мільярди доларів. За ці кошти компанія повинна була закупити газ для закачування в підземні сховища, продати його в наступному році європейським споживачам і заробити додаткові кошти.

Однак потім в "Нафтогазі" відмовилися від цих планів, тому що "Газпром" виступив проти реекспорту Україною газу в країни ЄС, повідомили в українському Міненерго.

Пізніше у відомстві розповіли, що українська сторона не готова йти назустріч Росії в питанні зберігання природного газу в силу того, що домогтися істотних поступок як в питанні зниження цін на газ, так і в питанні відмови Росії від альтернативних маршрутів транзиту палива не вдалося.

Нагадаємо, раніше Україна вже постачала паливо в ЄС за рахунок власних резервів газу. У лютому цього року під час рекордного зниження температури в Європі "Газпром" щодня постачав в ЄС лише 300 мільйонів кубометрів газу, а Україна на прохання російської монополії і європейських споживачів відправляла 500 мільйонів кубометрів газу на добу зі своїх ПСГ.

Цей газ був оплачений "Нафтогазом", а "Газпром" не тільки не компенсував витрати компанії, але навіть звинуватив її в несанкціонованому відборі російського газу. Тоді постраждалою стороною від недопостачань палива виявився Євросоюз.
Читайте також:

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.