Українців лякають подорожчанням хліба

Українців лякають подорожчанням хліба
В Україні може подорожчати хліб. Через масове підтоплення полів у більш ніж восьми областях країни врожайність скоротиться на 15%, пише "Сегодня".

Восени в Україні може виникнути дефіцит ярої пшениці, ярого ячменю, а також вівса.

"В зоні ризику сільгосппідприємства Рівненської, Волинської та Вінницької областей. На Житомирщині затоплено близько 2 тис. га полів. Хоча сходи озимих в цілому гарні, весняно-польові роботи з посіву ярих в цих регіонах почнуться пізніше звичайного. Потрібно не допустити підтоплення місць зберігання засобів захисту рослин, мінеральних добрив, і паливно-мастильних матеріалів", - сказав прем'єр-міністр Микола Азаров. Глава уряду доручив Міністерствам агрополітики та фінансів тримати ситуацію на контролі.

У той же час експерти зазначають, що ранні ярі взагалі не зможуть посіяти. "Особливо в Поліссі та Київській області. Терміни посіву ярих пшениці і ячменю, а також вівса жорстко зрушилися. Про дату початку посівної говорити рано. Будемо чекати, поки вода піде. По воді комбайн не поїде", - сказала глава аналітичного відділу агентства "ААА" Марія Колесник.

Інші експерти прогнозують, що замість ярих пшениці, ячменю і жита посіють кукурудзу. "Для озимих підтоплення тільки плюс. Для ярих також є переваги: насіння не буде посіяне в суху землю. Але весна затягується на три тижні і буде дуже короткою. Можуть просто не встигнути все посіяти. Так і від погоди влітку багато чого залежить. А кукурудза - культура невибаглива", - сказав директор компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.