Від Азарова вимагають підвищити мінімальну зарплату до 1625 гривень у 2014 році

Від Азарова вимагають підвищити мінімальну зарплату до 1625 гривень у 2014 році
В Україні почалися щорічні переговори Федерації роботодавців України (ФРУ), Федерації профспілок (ФПУ) і Кабміну щодо графіка підвищення мінімальної зарплати в 2014 році. Згідно з Бюджетним кодексом, графік підвищення мінімальних соціальних стандартів має бути готовий до 1 серпня, проте поки своє бачення в Мінсоцполітики передали лише федерації, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомив директор департаменту розвитку соціального страхування ФРУ Юрій Кузовий, федерація пропонує зберегти в 2014 році дворазове підвищення мінімальної зарплати. Проте переглядати її не 1 січня і 1 грудня, як в 2013 році (на кінець року складе 1218 грн), а з 1 квітня (до 1240 грн) і 1 жовтня (1272 грн). "Це орієнтовно буде відповідати індексу зростання цін на 5,5%,- сказав Кузовий.- Піднімати зарплату в січні нелогічно, тому що вона виросте в грудні 2013 року. А I квартал слабкий з точки зору економічної активності. Можливості підвищення потрібно знаходити в майбутніх періодах. Оскільки влітку ціни падають, друге підвищення потрібно проводити в кінці року".

ФПУ пропонує встановити середній розмір мінімальної зарплати на рівні 1457 грн. При цьому підвищення повинне відбуватися в січні (1364 грн), квітні (1419 грн) і жовтні (1625 грн, або на 33,4%).

У той же час у Кабміні від оприлюднення своєї позиції утрималися. Кузовий припускає, що вона стане зрозуміла після прийняття Верховною Радою "Основних напрямків бюджетної політики на 2014 рік" з закладеної інфляцією в 8,3%.

Він також додав, що сторони, заслухавши позиції один одного, завершили консультації. Вони відновляться, коли уряд представить свої пропозиції, які зазвичай гірше, ніж у роботодавців і профспілок.

За словами завідувача відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольги Пищулиной, в умовах дефіциту держбюджету Кабмін запропонує мінімальне зростання. "Підвищувати треба, адже це збільшує базу оподаткування, є матеріальною і моральною стимулом. Ресурси для цього можна знайти за рахунок ліквідації тіньових схем, введення фіксованої плати за користування надрами, але ніхто не хоче цього робити",- відзначає вона, нарікаючи, що соціальні стандарти занижені вдвічі.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.