Українці масово міняють купюри на електронні гроші

Українці масово міняють купюри на електронні гроші
Все більше українців переходять на платіжні картки. За даними НБУ, за останні чотири роки кількість операцій з картками зросла в 1,8 рази, вперше перевищивши 1 млрд, а оборот по цим операціям з 2009 року зріс удвічі, до 741 млрд гривень в 2012-му.

Серед клієнтів Приват Банку, що займає половину ринку України за кількості активних платіжних карт, з початку 2011 року витрати зросли втричі, з 9,1 млрд до 28,3 млрд гривень.

Таку ж тенденцію фіксують і платіжні системи. Так, за останні три роки в Україні потроїлися обороти за картками Visa, а картковий портфель MasterCard лише за 2012-й виріс на 30%.

Згідно з даними GfK Ukraine, електронними грошима користуються 54% українців старше 16 років, що на 10% більше, ніж чотири роки тому.

Серед головних причин такої динаміки, за словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, психологічна адаптація українців до технічних новинок. Другою причиною є те, що банки, маючи проблеми з ліквідністю, зараз старанно пропонують клієнтам карткові послуги, прагнучи якомога довше утримувати гроші клієнтів на своїх рахунках. Крім того, експерт вважає, що в Україні за цей час сформувалася більш-менш достатня інфраструктура для використання карт.

"Готівка в кишенях - це рудимент, - цитує Сугоняко журнал "Кореспондент". - Електронні гроші є, інфраструктура є, і цими грошима треба користуватися".

Частка українців, які освоїли безготівкові операції, а не тільки переводять в готівку зарплати, зростає.

"Основний стереотип, який вдалося подолати, - це думка, що розраховуватися карткою довше, ніж готівкою", - говорить Віра Платонова, гендиректор представництва MasterCard Europe в Україні.

У той же час, керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський зазначає, що Україна досягла "локального максимуму" по проникненню карт - з урахуванням високої частки пенсіонерів, які ще не освоїли нові технології, і жителів сіл, де поки що не розвинена відповідна інфраструктура.

Головною метою для банків стає утримання клієнтів і нарощування інтенсивності використання карток. Між тим, стаючи більш розбірливими користувачами, українці дорікають банки в дуже наполегливому нав'язуванні своїх послуг. Експерти визнають, що такі претензії часто цілком обґрунтовані. Так як іноді приховані комісії і додаткові платежі де-факто затягують в боргову яму.

Фінансову необізнаність українців експерти вважають однією з головних причин того, чому в Україні частка безготівкових операцій близька до 10% (у Росії - 15%), тоді як у західних країнах, особливо скандинавських, досягає 80-90%.

Глава офісу Visa Україна Світлана Георбелідзе вважає, що багато співвітчизників насторожено ставляться до карт, не розуміючи базових речей: "Вони не знають, скільки у них грошей на рахунку, не знають, що в торгових точках з них не знімуть комісію".

Сугоняко ж говорить і про низький соціальний капітал суспільства, який обумовлений рівнем довіри людей до влади і один до одного. "У нас цей рівень надзвичайно низький, і тому люди побоюються, що десь криється якесь шахрайство", - пояснив економіст.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.