Державі пропонують змусити усіх українців декларувати доходи

Державі пропонують змусити усіх українців декларувати доходи
Усі громадяни повинні звітувати про свої доходи в рамках загального декларування, яке може бути запроваджене в Україні.

Таку думку висловив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.

"За умови необтяжливого процесу це буде на порядок дешевше, ніж запроваджувати коштовний процес відділення "сімені від полови". Крім того, в наших умовах це завжди закінчиться тим, що серед пенсіонерів та знедолених (яких захищає держава і не вимагає декларування) опиняться не самі бідні люди країни з "лівими" доходами", - пояснив експерт.

Водночас Боярчук зауважив, що для незаможних громадян (критерій повинен базуватись саме на матеріальному стані) декларація може бути спрощена до одного речення на кшталт "впродовж минулого року отримав не більше 12000 грн загалом". "Тобто елемент декларації присутній, єдине що нижче певного рівня немає змісту деталізувати джерела доходів", - уточнив фахівець.

Виконавчий директор "CASE-Україна" також вважає, що декларування доходів повинно бути доступним у електронному вигляді "з досить широким проміжком можливості подавати декларацію та з помірними (символічними) штрафами за неподачу декларації на етапі початкового впровадження цього механізму".

У свою чергу заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк схиляється до того, що держава має зосередити увагу на повноті сплати податків заможними громадянами, які з різних причин приховують свої високі доходи.

"Як виявити цю категорію осіб? Є середньостатистична заробітна плата. Візьміть, наприклад, подвійну зарплату, і якщо люди мають доходи понад цю величину, ці люди повинні декларувати. Це зніме соціальну напругу від нерозуміння, чому звичайні незаможні люди мають звітуватися перед державою, яка перед ними не виконала базові зобов'язання", - констатував Кондрюк.

Нагадаємо, як зазначав у вересні міністр доходів і зборів Олександр Клименко, Міндоходів має невдовзі винести на обговорення законопроект про загальне декларування доходів. Як наголошувалося, без широкого обговорення даний законопроект не буде розглядатися Кабміном.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.