Українців хочуть змусити платити за кожен літр води

Українців хочуть змусити платити за кожен літр води
Українців планують зобов'язати платити за воду тільки за лічильником. Відповідно до нового законопроекту, громадяни повинні встановити їх у своїх будинках до 2018 року.

При цьому, як повідомили автори документа, за лічильники платитимуть самі власники квартир.

"Власники будинків повинні самі подбати про встановлення та купівлю приладів вимірювання тепла і води. А тим, хто живе в квартирах, прилади встановлять постачальники послуг. Але за лічильник потрібно буде все одно заплатити (від 130 грн). При цьому суму можна буде розбити на кілька частин, хоч весь рік порціями платити. Для цього будуть розроблені відповідні норми, - розповів "Вестям" один з авторів проекту, заступник голови комітету ВР з питань будівництва і ЖКГ регіонал Володимир Сальдо. - Що стосується пільгових категорій - пенсіонерів, учасників бойових дій, інвалідів та ін., то їм встановлять прилади обліку за рахунок держави".

Тих людей, які не захочуть ставити лічильник, будуть штрафувати - до 5100 гривень.

За словами Сальдо, таким чином українців хочуть навчити економити і контролювати використання природних ресурсів: "Також можна буде економити витрати на воду, якщо розцінки на її використання будуть підвищувати. Тобто споживач буде платити тільки за те, що використовував, і ні копійки більше".

Водночас парламентарій сумнівається, що законопроект приймуть у цьому році.

На думку фахівців, українці будуть проти нововведень, адже багато людей прописує у себе в квартирі одну людину, а де-факто там проживає, наприклад, сім'я з шести осіб. У такому випадку при встановленні лічильників їм доведеться платити набагато більше.

"Зараз ті, у кого немає лічильників, платять постійну суму, незалежно, скільки витратили (приміром, у Києві з людини це близько 55 грн за гарячу воду і близько 19 грн - за холодну). А будуть платити за кожен використаний літр, - сказала голова правління одного зі столичних об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Альвіна Тугай. - Але зате такі методи нас привчать до економії. Європейці не дозволяють собі, щоб крани текли або цілодобово горіло світло в коридорі".

Раніше повідомлялося, що президент України Віктор Янукович наказав урівняти тарифи на компослуги.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.