Експерти розповіли, коли зміцниться гривня

Експерти розповіли, коли зміцниться гривня
Українські експерти очікують зміцнення гривні. Однак відбудеться це у разі стабілізації ситуації на Південному Сході України. Про це аналітики розповіли ТСН.ua.

Згідно з прогнозами експертів, курс гривні зросте до 10,5-11 грн/дол.

"Наші прогнози такі, що гривня повинна зміцнюватися. Ми бачимо рівноважний ринковий курс при поточній ситуації десь на рівні 10,5-11 грн на міжбанку. З часом зараз точно сказати складно. Багато очікували, що гривня зміцниться досить сильно після того, як гроші МВФ прийдуть, але ми бачимо, що цього не сталося. Ми розуміємо, що це може бути пов'язано з побоюваннями з приводу Донецької та Луганської області. Ситуація не дуже зрозуміла, відповідно незрозумілі взагалі перспективи України і валюти. Якщо ситуація почне заспокоюватися, ми бачимо, що вже вона трошки заспокоюється, то відповідно і гривня має шанси зміцнитися", - заявив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Водночас, на думку експерта, в Україні дуже різко падатиме імпорт, бо імпортні товари дорогі - їх просто перестануть завозити. Відповідно це теж буде впливати на курс: "впаде попит. Відповідно пропозиція буде досить великою і ринок сам себе стабілізує".

Такої ж думки дотримується і головний фінансовий аналітик РА "Експерт-рейтинг" Віталій Шапран. За його словами, події на Південному Сході країни сьогодні більш серйозно впливають на курс долара, ніж гроші МВФ. Тому очікуваного зміцнення гривні після надходження першого траншу не сталося.

"В принципі з залученням кредиту Фонду та відкриттям кредитних ліній в Україні не буде проблем з платіжним балансом в поточному році. Політичні, соціально-політичні процеси в країні - вони сьогодні мають більший вплив на курс, ніж все інше", - зазначив Шапран.

Якщо ситуація в країні стабілізується, то курс долара впаде до позначки 10-11 гривень, каже експерт. "Це цілком реальний сценарій. Наскільки він правдоподібний, ці прогнози вже повинні давати військові аналітики і політологи", - додав він.

"Буде прямопропорційний зв'язок - якщо буде розвиватися негативно військово-політична ситуація, триватиме девальвація гривні", - підтримав своїх колег-експертів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

За його словами, зараз ситуація підпорядкована не економічним і фінансовим законам - набагато більше впливає військово-політичний фактор, який формує негативні очікування на валютному ринку.

Варто зазначити, що в переглянутий держбюджет-2014 чиновники заклали прогноз середнього курсу гривні на рівні 10,5 грн/$.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.