ЄС вирішив допомогти Україні знайти $ 10 млрд на оплату російського газу

ЄС вирішив допомогти Україні знайти $ 10 млрд на оплату російського газу
Україні можливо доведеться заплатити "Газпрому" не $ 2,5 млрд, а $ 10 млрд. Зокрема, разом з оплатою накопичених боргів Києву потрібно забезпечити фінансові гарантії закачування газу в підземні газосховища для забезпечення безперебійного транзиту, пише газета "Известия".

За словами джерела, представники Єврокомісії переконали Росію в тому, що ЄС надасть допомогу в залученні грошей на оплату Україною закачування газу в ПСГ в обсязі до 10 млрд кубів в рік.

За неофіційною інформацією, йдеться скоріше не про конкретні гарантії, а про допомогу Україні у залученні траншей.

Крім того, за даними ЗМІ, "Газпром" відмовиться від передоплати за газ і погодиться обговорити з Києвом компромісну ціну в періоді з 1 квітня 2014 року (коли вона виросла з $ 268,5 до $ 485). Але відбудеться це тільки у разі оплати Україною частини боргу в розмірі не менш $ 2 млрд до п'ятниці.

У свою чергу, представник Міненерго підтвердив, що комплексна програма фінансової допомоги Україні і питання транзиту дійсно піднімалися.

"Пропозиції російської сторони в ході переговорів враховували питання поставок газу, оплати боргу, транзиту, а також загального фінансового стану України та її платоспроможності. Питання ціни на газ не піднімалося. Воно обговорюватиметься в Берліні на наступному раунді переговорів 30 травня тільки в тому випадку, якщо до четверга включно Україна заплатить $ 2 млрд. Причому остаточну ціну сторони повинні узгодити до 2 червня. В іншому випадку буде діяти режим передоплати за газ, який набирає чинності з 3 червня: Україна не отримає ні кубометра газу, якщо не заплатить вчасно", - зазначив представник Міненерго.

Тим часом офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що не чув про обіцянки Європи знайти кошти на оплату закачування газу в українські ПСГ і для оплати її боргових зобов'язань.

Раніше повідомлялося, що прем'єр Арсеній Яценюк сподівається на "появу світлої думки" у росіян і підписання угоди з "Газпромом".

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.