Після піврічного затишшя українці почали нести гроші в банки та відкривати депозити

Після піврічного затишшя українці почали нести гроші в банки та відкривати депозити
Уперше за останні місяці банківська система спостерігала збільшення обсягів депозитів – на 0,1% до 337,9 млрд грн. Перш за все це викликане політичною стабілізацією в столиці. Загалом фінустанови спостерігали протягом останніх шести місяців лише відтік гривневих депозитів, який досяг 10,5%.

Натомість українці постійно забирають депозити у валюті. Скажімо, в червні цей показник становив 4%, а з початку року українці взагалі забрали майже 25% валютних депозитів. Тепер на рахунках банків перебувають 23,3 млрд доларів, повідомляє прес-служба Нацбанку.

Середньозважена ставка за депозитами в національній валюті в червні зросла до 12,96% річних з 12,77% у травні, в іноземній - до 6,97% з 6,67%.

Водночас українці набрали чимало кредитів, сума яких у червні зменшилася на 2,6% у гривнях і 3,3% у валюті. Нині громадяни заборгували 115,3 млрд грн, а підприємства – 437,4 млрд грн. Крім того, "висять" і валютні кредити -7,2 млрд доларів у громадян і 28,6 млрд доларів у юросіб.

У НБУ говорять, що найбільше грошей на депозити в банках у червні принесли жителі Херсонщини, Кіровоградщини, Житомирщини та Закарпаття. Натомість спостерігався стрімкий відтік у Криму та на Донбасі.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який повинен стабілізувати банківську систему. Тим часом відтік капіталу з Росії зріс удвічі і досяг рекордних 75 мільярдів доларів через її агресію проти України.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.