Голова Нацбанку пояснила рекордне падіння гривні панікою

Голова Нацбанку пояснила рекордне падіння гривні панікою
Голова Нацбанку Валерія Гонтарева назвала три причини різького падіння гривні.

Про це вона заявила під час виступу перед депутатами у Верховній Раді у вівторок, 12 серпня.

"По-перше, це військові дії на Сході України та поширення панічних настроїв серед банкірів. Кілька провідних банкірів зателефонували мені і сказали, що війна з Росією вже почалася, тому що до кордону вже йде гуманітарний конвой", - повідомила Гонтарева.

Другою причиною голова Нацбанку назвала розбалансування показників падіння ВВП, інфляції та додала, що нестабільність може призвести до погіршення показників.

"Третє - це суб'єктивні фактори, тобто, панічні настрої, які зростають серед населення", - зазначила Гонтарева.

Таким чином, заявила вона, фундаментальні підстави для девальвації національної валюти відсутні.

"Збалансований курс гривні залишається на рівні 11,5-11,9 грн/дол. Жодних економічних чинників для курсу 13 грн або 13,5 грн не існує. Це тільки панічні настрої", - сказала вона.

Гонтарева наголосила, що Нацбанк стабілізує гривню найближчим часом і розраховує зробити це ринковими методами, але якщо їх буде не вистачати, то вдасться до адміністративними заходами, робота над якими вже ведеться за погодженням з Міжнародним валютним фондом.

"З квітня цього року Україна погодилася на программу stand-by із гнучким курсом валюти, але це не передбачає різьких рухів. Тому Нацбанк вже тричі виходив на ринок із інтервенціями та планує й надалі брати участь у діяльності ринку", - додала голова Нацбанку.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.