Яресько пояснила, як можливий технічний дефолт України вплине на економіку та гаманці громадян

Яресько пояснила, як можливий технічний дефолт України вплине на економіку та гаманці громадян
Уже через місяць, наприкінці липня, Україна може "заморозити" виплату боргу іноземним кредиторам через їхнє небажання реструктуризації цих коштів, а також через нестачу грошей у держбюджеті. Така ситуація означатиме, що в Україні настане технічний дефолт.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю програмі ТСН.Тиждень сказала міністр фінансів Наталія Яресько.

– Зарано говорити, що буде, якщо ми не домовимося. Я надіюсь, що якраз ця зустріч на технічному рівні і Міжнародний валютний фонд надасть нам поле, де ми можемо домовитися. Якщо буде потрібно, є цей важіль, він був би використаний, як тимчасовий варіант, який захищає українську економіку, – сказала Яресько.

– Ви маєте на увазі можливість призупинення платежів?

– Так, призупинення платежів тільки по тій групі зовнішніх зобов'язань, які підлягають реструктуризації. Ніхто нічого не говорить про призупинення інших платежів: чи внутрішніх, чи банківських.

– А поясніть, призупинення платежів це дорівнює дефолт чи ні?

– Так, це дорівнює технічний дефолт. Але не треба боятися цього слова. Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Воно ніяк не вливає на депозити наших громадян, це ніяк не вливає на грошову одиницю, на нашу гривню. Дехто використовує навмисно, щоб залякати людей, коли цього не потрібно робити.

– Але можливе оголошення дефолту – це завжди спричиняє паніку й тому саме "летить" банківська система і росте курс.

– Це є технічний дефолт. Народ не має боятися що ось-ось закінчаться всі наші програми кредитування. Якраз не те, якраз Міжнародний валютний фонд дає публічну підтримку, вони розуміють, що фінансування нашої країни – це мета номер один. Ми можемо її досягти або правильною реструктуризацією, або, можливо, тимчасово призупиненням платежів і тоді реструктуризацією.

– Тобто технічний дефолт ніяким чином не вплине на наші з вами кишені?

– Ні.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.