Всі житомиряни незабаром сортуватимуть сміття на 4 види. ФОТО

Всі житомиряни незабаром сортуватимуть сміття на 4 види. ФОТО
18 квітня на засіданні міськвиконкому відбувся розгляд проекту «Програми роздільного збору побутових відходів у м. Житомирі на 2012-2016 роки».

Згідно додатку до проекту програми у 2012 році на міському сміттєзвалищі буде встановлена вагова, для зважування об’ємів сміття, що завозяться.

На першому етапі впровадження програми планується розміщення сміттєзбірних контейнерів для роздільного збору ТПВ планується в центральній території міста Житомира, територіально на площі, яку обслуговують ПП «ВЖРЕП №4» та КВЖРЕПи №№ 3, 5, 8, 9, 11, 16(відповідно до територіального розподілу території за відповідними КВЖРЕПами).

Так на сміттєзбірному майданчику розміщуватиметься чотири види контейнерів. Два сітчасті антивандальні контейнери зеленого(скло), жовтого(полімери), кольорів та два цілісних металевих, або пластикових контейнери сірого(решта змішані відходи) і червоного кольору для небезпечних відходів з відповідним маркуванням на них (специфічні відходи лікувально-профілактичних установ, енергозберігаючі лампи, термометри(ртутні), акумулятори, відпрацьоване електричне та електронне обладнання та інші небезпечні відходи, які потребують обов’язкової утилізації відповідно до законодавства

Заплановано придбати 540 «антивандальних контейнерів», ціна одиниці 2270 грн, загальна вартість 1 225 800 грн. відповідно (2012-2016 роки);

Перші 120 контейнерів будуть придбані вже у цьому році і їх встановлять на території, де збір і вивіз сміття проводить КАТП-0628 (ЖЕКи №1, 9 та Коменерго).
Також програма передбачає

- Придбання 5-ти сміттєвози з заднім завантаженням, по ціні 700 000 за одиницю, відповідно загальною вартістю 3,5 млн. гривень (2013-2015 роки);

- Витрати на інформаційну кампанію за підрахунками міської влади складуть 79 300 гривень. Це буде роз’яснювальна робота та реклама через ЗМІ та школи, дитсадки, університети, тощо.

На територіях, де збір і вивіз сміття проводять приватні компанії (Гірнко-Житомир та Світ-Еко) контейнери придбають та встановлять ці компанії.

Портал ZThata нагадує, що зараз в рамках експерименту на території кількох ЖЕКів Житомира встановленні жовті металеві сітчасті контейнери, у які мешканці міста кидають предмети зі скла, пластику і пластмаси та паперу. Таке сміття вже є вторсировиною і вона реалізується підприємствам, що її потребують. В той же час мешканцям будинку, та території якого встановлений такий контейнер зменшується квартплата на суму реалізованої сировини, оскільки ця частка сміття не потрапляє на сміттєзвалище.

На території всього Житомира планується відкриття пунктів прийому вторинної сировини (папір, пластик, скловироби, склобій) які працюватимуть через ЖЕКи, як це вже відбувається у ЖЕКу №4, що на Крошні. Мешканці міста матимуть можливість не лише обирати між роздільним збором сміття та викиданням його у контейнери або реалізацію у пункті прийому. За здачу вторсировини мешканці отримують такі собі «векселі» на суму реалізованого, якими можуть оплатити свою квартплату, а далі і інші комунальні платежі.

Мешканці приватного сектору, які не бажають, щоб поруч з ними встановлювали контейнери або де немає технічної можливості для їх встановлення будуть збирати сміття у пакети. У певний час пакети виноситимуть на дорогу і їх відразу збиратиме проїжджаючий сміттєвоз.

Також на міському сміттєзвалищі заплановано побудувати першу сортувальну лінію а згодом і другу. Члени міськвиконкому запропонували будівництво виконати до 2015 року, замість 2016-го за проектом. На сортувальну лінію потраплятиме вміст сірих контейнерів.

Сміттєзвалище Житомира працює з 1957 року, а шар сміття вже висотою з 9-поверхівку. Знос сміттєвозів 1980-х років складає 75%.

Погоджена міськвиконком програма з пропозиціями буде розглядатись на найближчій сесії міської ради 24 квітня.

Мер Володимир Дебой наголошує, що у бюджеті міста коштів на реалізацію всієї програми немає, але влада розраховує на підтримку уряду, а для цього у міста вже має бути повноцінна програма.

Всі житомиряни незабаром сортуватимуть сміття на 4 види. ФОТО


Всі житомиряни незабаром сортуватимуть сміття на 4 види. ФОТО


Всі житомиряни незабаром сортуватимуть сміття на 4 види. ФОТО


Всі житомиряни незабаром сортуватимуть сміття на 4 види. ФОТО

Автор статьи: Сергій Харчук

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.