Новорічні свята під стукіт зубів. Більше 300 сімей Овруча на Житомирщині клякнуть у власних будинках.

Новорічні свята під стукіт зубів. Більше 300 сімей Овруча на Житомирщині клякнуть у власних будинках.
Новорічні свята під стукіт зубів. Більше 300 сімей Овруча на Житомирщині клякнуть у власних будинках.

Місцева влада ввела програму енергозбереження, і відключила квартири від централізованого опалення. Але встановити індивідуальні системи обігріву виявилося по кишені не всім городянам.

Марія Ігнатович - інвалід 2 групи. Коли від холоду клякнуть пальці і мерзне, вона - гріється феном. З настанням морозів в її квартирі температура не перевищує п'яти градусів, на стінах - волога і цвіль. Встановити обігрівач жінка не може через аварійну електропроводку, автономне опалення вартістю 15 тисяч гривень їй не по кишені. Тому вона вимушена спати під двома ковдрами, в пальто і шапці.

Марія Ігнатович, овручанка:

Наливаю кип'яток у бутилки та кладу їх в ліжко. У мене емфізема легенів, не кажу вже про діабет. Закручені цими ковдрами та в пальто, і в береті, бо як без головного убору, то відмерзає голова. Ми замерзаємо тут. Це знущання.

Котельня, на яку виходять вікна її квартири, тепер забезпечує теплом тільки лікарню, школу та міську раду, яка власне і ввела програму енергозбереження для городян. 2 роки тому чиновники вирішили перевести овручан на індивідуальний обігрів. Прокуратура оскаржила таке рішення в суді, але програла. Хто не встановив котлів, то зимує в холоді. Труби центрального опалення по місту вже зрізали.

Сергій Корнійчук, громадський діяч:

22 січня з'явилося оголошення, Що Наші будинки в цьому році відключають від опалення. Чому без суду, просто так мене відключили від тепла?

Малозабезпеченим на установку котла мерія обіцяє допомогу - 1500 гривень, а також пропонує оплатити всі витрати. Однак тільки за умови, що після смерті господаря будинок відійде у власність мерії.

Надія Кучинська, пенсіонерка:

Самі поставимо, до вашої смерті, як помрете квартира іде державі! А як же я буду, як вмру? На дворі, щоб собаки кістки тягали і ворони очі довбали?

У міськраді виправдовуються: не мали іншого виходу, як перевести Овруч на індивідуальне опалення, тому що Теплокомуненерго загрузло в боргах. І переконують: приватний обігрів вигідний і міському бюджету, і рядовим городянам.

Валерій Шваб, овруцький міський голова:

На сьогоднішній день загальний борг по житлово-комунальному господарству по населенню складає 1 млн. 600 тис.. Людині потрібно, щоб отримала нормальне тепло. Його ніколи нормального не було. Ми гріли повітря, підвальні приміщення і так далі. Від котельні до споживача ми втрачали по 60-65% тепла.

Жителі, для яких обігрів будинку - розкіш, кажуть: неодноразово зверталися до чиновників усіх рівнів за допомогою, однак, в хатах не потепліло.

Анатолій Польщиков, овручанін:

Глуха стіна чує більше, ніж ці, які повинні відповідати за законність в нашій країні.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.