Українські продукти значно подорожчали і не збираються дешевшати

Українські продукти значно подорожчали і не збираються дешевшати
Пересічний українець вже відчув, що життя стало дорожчим. Це стосується продуктів харчування. За розрахунками консалтингового агентства "ААА", їжа подорожчала на 12-15%.


Як пише "Сегодня", у преміум-сегменті зростання ще більше: до 25-30%. Наприклад, на ковбасах вищого сорту, які коштували рік тому 105-115 гривень, зараз висять цінники 130-160.

"Влада проводить жорстку політику стримування цін на соціальні групи товарів. На них встановлена мінімальна націнка у 10-15%. Тому торговельні мережі заробляють на продуктах преміум-сегмента", - заявляє аналітик Марія Колесник.

За розрахунками директора інформкомпанії "ПроАгро" Миколи Верницького, продукти на прилавках дорожчають насамперед тому, що ростуть виробничі витрати: дорожчає бензин, корми, підвищуються зарплати, а не ціни на сировину. А торгівля рахує свої 15% вже від нових оптових цін, от і виходить більше. А щодо товарів преміум-класу, то з покупця беруть по максимуму.

Борщовий набір в цьому році приблизно вдвічі дорожче, ніж у минулому. Експерт "Українського клубу аграрного бізнесу" Тарас Гагалюк пояснює це кількома причинами. Фермери притримали картоплю і фрукти, щоб підняти ціну, і це їм вдалося.

Крім цього, наші цибуля і морква вперше пішли за кордон - до Молдови, Болгарії і Румунії, тому пропозиція скоротилася. Також виробник навчився продавати товар не нижче собівартості, і це позначилося на оптових цінах.

Експерти обіцяють, що їжа і далі буде дорожчати, особливо овочі, крім картоплі, що на 90% вирощує населення. За словами Гагалюка, виробники закупили на третину менше насіння і приблизно на 30% скоротили посівні площі.

Тому наступної зими доведеться знову звикати до моркви по 5-6 гривень за кіло. Верницький також стверджує, що до осені подорожчає все, крім самих простих продуктів, які не вимагають великих трудовитрат або мають дешеву сировину: це молоко, низькосортна варена ковбаса, сири, вітчизняні яблука.

Раніше повідомлялося, якщо Кабмін прийме постанову про звільнення від державного регулювання цілої низки продуктів, серед яких м'ясо, яйця і олія, це може призвести до росту цін на дані товари.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.