Рада спрощує процес створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків

Рада спрощує процес створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків
Парламент спрощує порядок створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Вони отримають у власність нежитлові приміщення, а також право передавати управління житловим будинком іншим компаніям і отримувати субсидії на послуги ЖКГ, пише Коммерсант-Україна в статті Будуть дружити квартирами.

Однак, як пише видання, учасники ринку вважають, що документ може створити можливості для махінацій з боку керуючих компаній.
Верховна Рада вчора прийняла за основу урядовий законопроект № 8474, який передбачає в законі Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків чіткіше прописати права ОСББ. Земельна ділянка під житловим будинком буде передаватися у постійне користування ОСББ, а не "організації або підприємству, керуючому будівлею".

Як пише газета, у спільну власність членів об'єднання віддадуть всі нежитлові приміщення будинку, опорні конструкції, електричне, сантехнічне та механічне обладнання. Придбане за кошти мешканців обладнання буде також перебувати в їх спільній власності, тоді як зараз воно належить ОСББ.

Спрощується процедура створення ОСББ, відзначає Комерсант-України.Зокрема, незабаром об'єднання необов'язково буде реєструвати юридичною особою. Це дасть йому право як самостійно управляти житлом, так і передавати його в управління іншим компаніям. Для створення об'єднання необов'язково буде отримувати згоду всіх мешканців. Двома третинами голосів можна буде затвердити розмір членських внесків, перелік і вартість наданих послуг і графік проведення ремонтних робіт. Не з'явилися на збори мешканців можна буде опитати в письмовому вигляді.

Сума членських внесків не повинна бути вище встановлених державою тарифів на оплату послуг ЖКГ, при цьому мешканці будинків, керованих ОСББ, зможуть отримувати субсидію.

Учасники ринку вважають, що документ потребує доопрацювання. "Те, що ми отримаємо у власність нежитлові приміщення будинку і можливість отримувати субсидії, поліпшить ефективність нашої роботи. Але нам складно самим знайти підрядників на проведення робіт з благоустрою та ремонту. Тому доводиться вдаватися до послуг керуючих компаній, послуги яких коштують дорого, і вонинайчастіше хочуть укладати довгострокові контракти, які потім складно розірвати ", - сказала виданню заступник начальника ОСББ Світанок (Дніпровський район Києва) Світлана Трубнякова.

Источник: http://korrespondent.net

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.