Без БТІ українці залишилися беззахисними перед квартирними аферистами

Без БТІ українці залишилися беззахисними перед квартирними аферистами
Нова схема реєстрації нерухомості в обхід БТІ приховує в собі нові ризики.


Держреєстр прав на нерухоме майно, на відміну від баз даних БТІ, тільки почав заповнюватися. Це означає, що простежити історію колишніх власників квадратних метрів за його допомогою неможливо, пише Фокус.

Це збільшує ризики знайомства з аферистами і придбання проблемної нерухомості, яка, наприклад, була відібрана у когось незаконно, а потім кілька разів перепродана.

"Договори будуть укладатися на підставі документа, що підтверджує право власності на житло. Перевірити, чи насправді продавець квартири її власник, або він просто знайшов на вулиці потрібний документ, буде дуже непросто", - попереджає київський нотаріус Людмила Голий.

У разі ж, якщо нерухомість вперше вводиться в експлуатацію, власники зобов'язані самостійно звернутися до реєстраційної служби.

Туди ж слід йти, коли право власності отримано на підставі рішень органів влади (наприклад, суду, - ред.).

Як запевняють співробітники Мін'юсту, процедура реєстрації в таких випадках досить проста і складається з трьох кроків: надання необхідних документів та отримання картки прийняття заяви про реєстрацію проведення самої реєстрації та, нарешті, отримання необхідних документів.

На все це законодавством відводиться 14 днів.

Нагадаємо, закон, згідно з яким БТІ не буде реєструвати перехід права власності на квартиру набув чинності з 1 січня 2013 року. Цю функцію тепер виконують нотаріуси, які самостійно вносять відомості про права власності у новостворений Єдиний державний реєстр.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.