Житомирянам запропонували ставити на дахах своїх будинків сонячні батареї

Житомирянам запропонували ставити на дахах своїх будинків сонячні батареї
Влада Житомирської області закликає земляків ставити на дахах своїх будинків сонячні батареї, щоб продавати електроенергію державі за "зеленим тарифом".

Такі можливості тепер передбачені підписаним президентом законом України "Про внесення змін до Закону України" Про електроенергетику "щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії".

 - Мова йде про те, щоб кожен житомирянин який поставить у себе на подвір'ї вітряк або сонячні батареї, зміг продавати державі електроенергію за "зеленим тарифом". Це і конкурентоспроможність, і бізнес, і додатковий заробіток. Ми зберемо нараду і будемо пояснювати людям та малому бізнесу, щоб не купували новий автомобіль, якщо нікуди "заховати" зароблені гроші, а краще поставили на дахах сонячні батареї.

Закон зобов'язує енергопостачальні компанії з 2014 року викуповувати у домогосподарств за "зеленим тарифом" надлишкову електроенергію, вироблену покрівельними сонячними електростанціями потужністю до 10 кВт і введеними в експлуатацію з квітень 2013 року.

При цьому домогосподарствам не доведеться отримувати ліцензію на виробництво електроенергії.

Разом з тим, порядок продажу і обліку такої електроенергії, розрахунків за неї, повинна затвердити Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики. На сьогодні цей тариф - близько 5 гривень за кіловат.

Крім того, голова Житомирської облдержадміністрації, озвучив плани побудувати в Житомирській області вже в цьому році 7 потужних сонячних електростанцій.

ДОВІДКА: Зелений тариф - це спеціальний тариф, за яким закуповується електрику, вироблену з альтернативних джерел: сонця, вітру, води і біомаси. Одиниця енергії, вироблена з відновлювальних джерел, коштує значно дорожче традиційного кіловата. На Україні Зелений тариф законодавчо введений в 2009 році на період до 2030 року.
 
Різниця між звичайним і Зеленим тарифом:
 
Звичайний тариф
5,38 євроцентів за кіловат
 
Зелений тариф електроенергії отриманої за допомогою:
Вітрогенератора - 6,46 - 11,3 євроцентів за кіловат
Міні ГЕС - 7,75 євроцентів за кіловат
Сонячні батареї - 42,65 - 46,53 євроцентів за кіловат
Біомаса - 12,4 євроцентів за кіловат

Источник: Житомир ІНФО

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.