У Житомирі обговорили законопроект про передачу державних земель у власність сільських громад

У Житомирі обговорили законопроект про передачу державних земель у власність сільських громад
Представники місцевого самоврядування Житомирської області підтримують проект закону №1159 «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами», покликаний допомогти процесу децентралізації.

Про це сьогодні, 27 лютого, на прес-конференції заявили голови с. Глибочиця, с. Високе і Красноармійська, є також учасниками Житомирського регіонального відділення асоціації сільських та селищних рад.

Даний проект закону є одним з кроків децентралізації влади в Україні, в контексті передачі повноважень на місця. Він припускає передачу земель (з державної власності) за межами населених пунктів в межі населених пунктів, оскільки сьогодні сільські ради можуть приймати рішення тільки з тих земель, які знаходяться в межах сільських рад, тобто входять до складу сіл, - пояснює Сергій Сокальський голова Житомирського регіонального відділення асоціації, голова с. Глибочиця.

Голова Богунського райради р. Житомира, перший заступник голови Житомирської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Людмила Янушевич зазначила, що необхідно забрати повноваження у чиновників Держкомзему та передати їх сільським і селищним радам.

Адже сьогодні землі, що знаходяться на території сільських, селищних, міських рад, не входять до землі населених пунктів і залишаються у власності держави, і рішення за них приймають окремі чиновники, а не громада села чи селища. А тут часто виникає корупція, і велика бюрократія, яка відлякує інвесторів від села.

- Сьогодні такі рішення приймаються одним чиновником, а випадки реформи таке рішення буде прийматися колегіально радою, обраною у селі - представниками громади, - каже Сокальський.

Учасники прес-конференції зазначили, що вони підтримують законопроекти «Батьківщини» по децентралізації, внесені в парламент. Законопроект №1159 розглядатимуть у Верховній Раді 5 березня.

Загибающееся українське село необхідно терміново рятувати децентралізацією влади, і де це буде можливо - об'єднанням територіальних громад. Інакше ще більше сіл зникає з карти України, у яких немає роботи, застаріла або відсутній зовсім інфраструктура, висока смертність, з яких молодь тікає до міста, та й часто взагалі з країни.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.