Будівництво житла не росте через те, що у людей немає коштів купувати квартири

Будівництво житла не росте через те, що у людей немає коштів купувати квартири
Обсяг виконаних в Україні будівельних робіт за 5 місяців року збільшився на 13% порівняно з аналогічним періодом 2010-го, за даними Держкомстату. Але такі темпи зростання, переконують фахівці, галузь демонструє лише за рахунок зведення приватних малоповерхових будівель.

Немає коштів на квартири "На жаль, багатоквартирні будинки, проекти яких реально зараз будуються, вводяться в експлуатацію, їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. Я кажу про Київ. В інших регіонах ситуація ще гірше", - скаржиться Олександр Рубанов, президент Союзу фахівців з нерухомості.

Докризових показників досягнемо нескоро. За три попередні роки обсяг робіт в галузі скоротився на 70%. Щоб його відновити, необхідний платоспроможний попит. Приміщення повинні стати доступними.

Зменшити мінімум собівартість квадратних метрів можна, наприклад, за рахунок зниження податків, здешевлення окремих будматеріалів, прокладання комунікацій за рахунок комунальних монополістів. Щоб задовольнити всіх людей, що стоять в черзі на квартиру, - а це мільйон 200 тисяч громадян, необхідно більше 50 мільйонів квадратних метрів доступного соціального житла. Тобто більше 200 мільярдів гривень.

"Маємо лише один житловий багатоповерховий будинок на всю країну, якщо скласти ці квадратні метри, які введені за рахунок державних коштів в першому кварталі цього року", - пояснює Юрій Сербін, заступник голови профільного комітету ВР.

Цього тижня за програмою "Доступне житло" ввели в експлуатацію декілька споруд на столичних Теремках. Загалом - 146 квартир.

За схемою "70 на 30" у Києві їх планують здати 909. Схема "50/30/20" передбачає майже 800 будинків. Такі ініціативи уряду потрібні, кажуть експерти. Однак справжній рушій ринку будівництва та нерухомості - доступно іпотечне кредитування.

Источник: http://realt.ua/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.