Дитяча лікарня майбутнього так і залишилась далекою мрією майбутнього. ВІДЕО

Дитяча лікарня майбутнього так і залишилась далекою мрією майбутнього. ВІДЕО
Назву проекту можна змінювати на "лікарню дуже далекого майбутнього".

Президент Віктор Янукович цього тижня заявив, що має намір створити власний благочинний фонд. Він допомагатиме, зокрема, і хворим дітям.

Ініціатива Глави держави збіглась у часі з намірами деяких депутатів створити тимчасову слідчу комісію, щоби розслідувати благодійну діяльність Президента попереднього. 2006-го року вся країна збирала гроші на ініціативу дружини Віктора Ющенка – Дитячу лікарню майбутнього.

Але лікарні досі немає. Замість колись показаних картинок із фешенебельним холом, просторими палатами й найновішім обладнанням – порубаний ліс, зелений паркан і лайливий напис на ньому.

Гроші

Усього на будівництво зібрали 262 млн гривень. 2008–го майже половину з них з'їла інфляція, стало 150 мільйонів. За шість років 75 мільйонів витратив сам фонд – на зарплати працівникам, промоакції, брошури, диски, проект лікарні тощо. Тепер на Лікарню майбутнього залишилося 60 мільйонів.

"В мене зарплата – 13 тисяч гривень. Я можу надати офіційну довідку. Скільки йде в місяць на утримання фонду? Менше 100 тисяч гривень", - розповів голова правління благодійного фонду "Дитяча лікарня майбутнього" Олександр Максимчук.

Слідство

Напередодні виборів згадав про брак коштів на лікарню майбутнього колишній соратник Ющенка народний депутат Кирило Куликов. Він ініціював у парламенті створення тимчасової слідчої комісії.

Ідея не знайшла підтримки більшості в сесійній залі. Головний "семафор" фракції ПР Михайло Чечетов пояснив: не буде вплутувати свою партію в таку брудну справу, як гроші благодійників.

Отже, Верховна Рада слідчу комісію створювати відмовилась. А правоохоронні органи, котрі неодноразово заходили у фонд із перевірками, розводять руками: гроші недержавні, отже перевіряти, куди вони йдуть – не мають права.

Чия лікарня?

Соратник Віктора Ющенка, банкір Станіслав Аржевітін не вірить, що колишній президент міг украсти дитячі гроші. "Як правило, менеджери, є відповідальні за всі проекти. Напевно, там і шукати тих людей, котрі не довели справу до кінця", - припускає він.

Керівник фонду такі звинувачення відкидає. Каже, лікарні немає, бо винна держава. А спонсори його неправильно зрозуміли. Зібрані гроші пішли на розробку проекту, закупівлю обладнання й навчання лікарів за кордоном. Усе інше мало робитися коштом державного бюджету.

"Об'єкт державний, але за всі роки існування цього проекту жодної копійки з бюджету витрачено на цей проект не було. Ми вважаємо, що фонд виконав всі свої зобов'язання, які він брав перед державою", - певен Максимчук.

Світле майбутнє

Із рештками коштів на лікарню майбутнього фонд розлучатися не хоче. Максимчук проти того, аби віддати залишки на благодійних рахунках, наприклад, на іншу лікарню, або хворим дітям персонально. Каже, готові допомогти державі завершити будівництво, але не віддати зібрані гроші.

Примусові сусіди паркану лікарні, співробітники обсерваторії, скаржаться: ні лікарні, ні лісу, ані оглядового простору для телескопів. "Тут чудовий ліс був. Дубів немає. Тобто цинічно якось так. Заради майбутнього дітей, заради лікарні, мабуть, можна було б і на ці жертви піти. Але ж воно стоїть вже років п'ять, мабуть?", - пояснює молодший науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України Олена Іжакевич.

Обіцяної лікарні майбутнього не видно навіть у телескопі. Десятки мільйонів гривень, які ще не встигли витратити, за рік-два знеціняться і підуть на оплату людям із благочинного фонду, охоронцям обєкта чи на кілька нових брошур. Лікарня майбутнього, на жаль, цілком виправдала свою назву, залишивши по собі лише підірвану довіру до нібито гарних доброчинних ініціатив представників влади.


Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.