Через брак площ для будівництва може здорожчати житло у новобудовах

Через брак площ для будівництва може здорожчати житло у новобудовах
В Україні назріває дефіцит будівельних площ, що вже найближчим часом призведе до зростання цін на житло.

Під вівторок в Києві пройшли загальні збори членів «Конфедерації будівельників Україна». Крім того, що на заході в присутності журналістів був «винесений сміття з хати», що стосується внутрішніх протиріч «конфедератів» в питанні управління організацією, на зборах нагадали і про досить невтішною статистикою ринку. Зокрема, за перше півріччя-2012 обсяги виконаних будівельно-монтажних робіт впали майже на 2% в порівнянні з аналогічним періодом 2011-го, а загальний відрив від показників докризового 2007 року, коли, словами самих же будівельників, спостерігалася «Прекрасна динаміка зростання», як і раніше становить близько 70%. Більш того, показники введення житла в країні залишають бажати кращого.

«Статистика свідчить, що в 2010 році в Україну було введено близько 9 млн. кв. м житла, в 2011-м - близько 9,5 млн. кв. м. Але з них 5 млн. кв. м були узаконеними самобудами минулих років. Тобто фактично маємо 4,5 млн. кв. м. І в цьому році ми виходимо на ті ж 4,5 млн. кв. м. А значить, обсяги по житлу у нас впали практично в 2 рази », - Сказав Микола Толмачов, генеральний директор девелоперсько-будівельної компанії« Т.М.М. ».

Втім, це половина біди. Новообраний президент Конфедерації Лев Парцхаладзе, засновник колись найбагатшої девелоперської компанії «XXI століття» і, як говорили багато хто до кризи, «без п'яти хвилин мільярдер», вказав на відсутність у будівельників «зачепила на майбутнє». Іншими словами, компанії сьогодні добудовують те, що було розпочато до кризи, але не беруться за нові майданчики. В результаті, через рік-півтора України зіткнеться з банальною відсутністю пропозиції на ринку житла . І, як вважають самі забудовники, це призведе якщо не до значного, то вже точно до істотного подорожчання квадратного метра.

Толмачов, правда, в розмові з «Коментарями» підвів до того, що стрибкоподібного зростання цін може і не бути - через і без того низької платоспроможності населення. «У нас вже спостерігається дефіцит нових площ через скорочення показників введення житла в 2 рази. Однак купівельна спроможність може бути і в три рази менше », - зазначив він. Лев Парцхаладзе також дипломатично ухилився від відповіді, згадавши таки статистику минулих років. «Прогнози - справа не вдячна. Але можу сказати, що за останні рік-півтора ціни піднялися на 15%. Це, в першу чергу, залежить від платоспроможності населення, хоча відкладений попит, звичайно, величезний », - поділився він.

Власне, сьогодні не по собі ні тільки забудовникам житла - з проблемами зіткнулися і компанії, що реалізують проекти будівництва комерційної нерухомості, якою традиційно «обростають» новобудови протягом півроку після введення в експлуатацію. Складається відчуття, що голову поки не опустили лише будівельники транспортної інфраструктури. Їх мільйонні підряди регулярно з'являються в «Віснику держзакупівель». І той же Толмачов, кажучи про те, що «в потопаючої підводному човні всі відсіки почуваються однаково погано», згадує про якихось «обраних компаніях ». Ті ж, кому обраність не по плечу, починають йти з будівельного бізнесу.

«Відчувається втеча (бізнесу з ринку - Ред.). До того ж і будівельні організації стали малопотужними. У нас сьогодні немає прогресивних технологій в панельному домобудівництві. Ті домобудівні комбінати, які грунтувалися в 1970-х роках, мають застарілу виробничу базу. Тому сьогодні і розвивається монолітне житлове будівництво », - зазначив «Коментарям» Ігор Лисов, почесний президент будівельної компанії « Ліко-Холдинг ».

Він же однією з головних проблем будівельників назвав відсутність «нормального механізму залучення фінансових ресурсів». При цьому компанія Лисова є учасником президентської програми іпотечного кредитування під 3% річних. Мабуть, не від хороших продажів. Як би там не було, але очікувати в найближчі роки як збільшення доходів домогосподарств, так і повноцінного відродження іпотечного кредитування, на жаль, не доводиться. А значить, «темні часи» для будівельників розтягнуться не на один рік. І відсутність «зачепила на майбутні» в цьому ланцюжку є лише наслідком, а не причиною. Що ж до звичайних українців, то серед них, при таких правилах гри, потенційних покупців житлоплощі в новобудовах явно не додасться.

Источник: ibud.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.