Мінрегіон має намір створити сприятливий інвестиційний клімат в будівельній галузі

Мінрегіон має намір створити сприятливий інвестиційний клімат в будівельній галузі
Серед стратегічних напрямків діяльності Мінрегіону у галузі будівництва є створення сприятливого інвестиційного клімату шляхом дерегуляції. Про це повідомив Геннадій Темник, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Геннадій Темник зазначив, що на сьогоднішній день зроблено вже чимало в сфері дерегуляції. З прийняттям Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та нормативно-правих актів на виконання його положень створено законодавчо-нормативне підгрунтя для покращення інвестиційного клімату.
«Як результат, тимчасові витрати замовника на оформлення дозвільно-погоджувальних документів скоротилися з 415 днів до 21-64 в залежності від категорії складності об'єкта», - підкреслив Геннадій Темник.

Крім того, за словами глави Мінрегіону, здійснено перехід від дозвільного до декларативного принципу.

«Одним із суттєвих показників перших наслідків реформи кількість фізичних та юридичних осіб, які виявили бажання розпочати будівництво об'єктів. Якщо до проведення реформи щорічно надавалося близько 40 тисяч дозволів, то за підсумками 2012 року інспекцією зареєстровано та видано 109 000 документів дозвільного характеру. При цьому в 2012 році за дозволами зводилось лише 1% об'єктів - трохи більше тисячі, це об'єкти IV-V категорій складності, а за деклараціями та повідомленням розпочато будівництво більше 108 тисяч або 99% », - констатував міністр. Він додав, що зросла втричі (з 10 тисяч у 2012 р. до 30 тисяч у минулому) кількість наданих будівельних паспортів для зведення житлових будинків загальною площею до 300 кв. м.

«Однак це тільки перші кроки. Наразі Міністерством реалізується низка практичних заходів щодо поліпшення рейтингу України в рамках дослідження Світового банку «Ведення бізнесу» по індикатору «Отримання дозволів на будівництво». Нещодавно ми підписали Меморандум з Міжнародною фінансовою корпорацією про взаєморозуміння, спрямований на поліпшення інвестиційного клімату. Надалі плануємо підписати договір про співпрацю »,-сказав міністр.

Геннадій Темник проінформував, що Мінрегіон вніс на розгляд уряду законопроект, яким нормується ряд питань, що потребують вирішення або вдосконалення. Зокрема, за словами міністра, законопроектом передбачається можливість видачі містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки та його відводу на підставі генерального плану населеного пункту, скорочення терміну видачі технічних умов з 15 робочих днів до 10, право замовника будівництва на застосування автономних систем інженерного забезпечення без обмежень; затвердження Кабінетом Міністрів України порядку віднесення об'єкта будівництва до IV категорій складності та порядку підключення закінченого будівництвом об'єкта до інженерних мереж, вдосконалення процедури подання декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт, право замовника будівництва оскаржити в суді рішення про відмову в реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації та видачі відповідного сертифіката на закінчені будівництвом об'єкти IV і V категорій складності.

Крім того, як зазначив Геннадій Темник, Міністерством встановлено жорсткий контроль за імплементацією містобудівного законодавства на місцях. Це стосується твердження порядків відрахування коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, скасування місцевих правил забудови, актуалізації містобудівної документації.

Источник: Building

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.