Як приватизувати землю під своєю дачею?

Як приватизувати землю під своєю дачею?
ZThata спільно з Головним управлінням Держкомзему у Житомирській області буде роз'яснювати актуальні питання земельного законодавства. Сьогоднішня тема - Як приватизувати землю під своєю дачею?

- Скільки землі загалом можна приватизувати під дачу?

- Для ведення садівництва громадяни України мають право отримати безоплатно у власність земельні ділянки не більш як 0,12 га. Все, що більше встановленої норми, приватизується на комерційній основі.


- Щоб приватизувати дачну ділянку, треба брати дозвіл інших членів садівницького товариства?

- Ні. Приватизацію земельної ділянки громадянином – членом садівницького товариства здійснюють без згоди на те інших членів цього товариства.


- Які документи треба подавати для приватизації земельної ділянки під дачу?

- Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, якою він користується, подає заяву до органу влади за місцезнаходженням ділянки. Якщо заяву подає член садівницького товариства, то до заяви має додаватися довідка від товариства про членство. Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування ухвалюють у місячний термін на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Для визначення точної площі ділянки, яку передають у власність, потрібно провести комплекс топографо-геодезичних землевпорядних робіт.

- За чий рахунок проводять ці роботи?

- За кошти майбутнього власника. Сума оплати залежить від розміру, місця розташування ділянки та обсягу робіт. Розробляють технічну документацію зі складання державних актів права власності на землю ліцензовані землевпорядні організації (державні або недержавні, на вибір користувача) – за замовленням громадян.


- Досі частина садівницьких товариств не має правоустановчих документів на земельні ділянки, які використовують їх члени. Які можуть бути варіанти розв’язання такої проблеми?

- Є кілька варіантів. Якщо є правоустановчі документи на юридичну особу для створення садівницького товариства, але відсутній генеральний план, то потрібно провести інвентаризацію всієї земельної ділянки, наданої юридичній особі. І на підставі матеріалів інвентаризації виготовити технічну документацію та державні акти на право власності на ділянки членам товариства.

Якщо товариство відмовляється замовляти інвентаризацію земельної ділянки і взагалі відсутні будь-які документи, які б підтверджували площу та межі ділянки, то безоплатна передача громадянам земельних ділянок для ведення садівництва можлива тільки після того, як будуть виготовлені проекти відведення цих ділянок.

Якщо на земельних ділянках є будівлі й споруди, зареєстровані в БТІ, то передачу ділянок у власність можна здійснювати без проектів відведення на підставі технічного паспорту на будову та документів, що підтверджують точну площу ділянки і погоджені межі.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.