Особливості плінтусів

Особливості плінтусів
Окантовка підлоги, по суті, є більш простим завданням, ніж її ремонт. Однак вона все-таки теж досить важлива. Адже насправді, мова йде про один з останніх елементів, який додасть приміщенню певну завершеність і відтінятиме красу поверхні підлоги в цілому, будь то ламінат, паркет, або ковролін. Плінтус може як відповідати оформленню підлоги і стін, так і контрастувати з ними. Саме тому слід звернути особливу увагу на його колір, форму і матеріал.
 
Найстаршим і одночасно з цим вельми популярним видом плінтуса є плінтус з масиву дерева. У більшості випадків при паркетних підлогах для плінтуса вибирається та ж сама порода дерева, що і для самої підлоги. Набірний дубовий паркет найкраще буде обкантовувати тим же дубом, хоча є також і маса інших вартих уваги рішень. Довжина дубової рейки плінтуса найчастіше становить 2,5 метра. Вельми красиво обрамляє паркет плінтус, виконаний з червоного дерева.

Традиційно плінтус має в своєму перетині форму трикутника, трапеції або прямокутника, лицьова сторона яких оброблена фасонною фрезою. Сама форма профілю може бути різною. Саме тому не варто розраховувати на те, що якщо вам не вистачить закупленого завчасно плінтуса, то пару-другу метрів завжди вдасться прикупити. На даний момент у більшості випадків застосовується профіль з неширокою підошвою (нижньою частиною) розмірами 20 - 25 мм, і заввишки близько 50 - 60 мм. Фігурна лицьова частина зазвичай має досить плавний рельєф, саме тому з неї дуже легко видаляється пил. Поряд з фігурним профілем, також широко застосовується профіль у вигляді планки (європлінтус). Він має товщину близько 10 - 16 мм, а верхня його частина тільки злегка округлена. Досить мала товщина виробу дає можливість присувати меблі практично впритул до стіни. Також існують і різновиди європлінтуса з лицьовою частиною фігурної форми. У цьому випадку його висота може досягати і 80 мм. Єдиним слабким місцем всіх дерев'яних плінтусів є їх відсутність спеціальних порожнин для прокладки проводів і кабелів.

З причини того, що більшість плінтусів на даний момент мають досить малу товщину, традиційний старий спосіб їх кріплення до підлоги вже стає практично неприйнятним, оскільки з'являється ймовірність зіпсувати зовнішній вигляд виробу. У зв'язку з цим більш поширеним способом кріплення плінтуса стало його кріплення до стіни. Фіксують ж плінтус по-різному: спеціальними цвяхами без капелюшків, шурупами або клеєм типу «рідкі цвяхи». Стіна попередньо обов'язково повинна бути вирівняна.

З метою розширення асортименту, фірми-виробники освоїли випуск плінтусів з хвойних порід деревини, з обробкою лицьової поверхні тонким шпоном цінних сортів дерева.

Основою плінтусів для ламінату є MDF-планка або пластиковий профіль. Імітація цінних порід дерева з достатньо широкою гамою відтінків, використовувана при виготовленні ламінованого підлогового покриття, також застосовується і при виробництві плінтусів.

Плінтуса на основі MDF легко запилюються, практично не кришаться і володіють екологічною безпекою. Зовні такий плінтус покритий спеціальним папером з відповідним барвником, а також стійким меламіном. Поперечний переріз плінтусів з MDF звичайно варіюється в межах від 12х60мм до 28х100мм, довжина плінтуса - до 2,5 метрів. Плінтуса на основі MDF досить гнучкі і при монтажі здатні красти не дуже великі вигини стін. Для можливості кріплення такого плінтуса на його зворотному боці передбачені спеціальні пази. Установка плінтусів на основі MDF починається з того, що попередньо по периметру приміщення на відповідній висоті від підлоги закріплюються спеціальні пластини. Сам плінтус насаджується на ці пластини зверху. Зручність конструкції полягає в тому, що плінтус у будь-який момент можна зняти.
 
Для лінолеумних підлог найчастіше застосовуються пластикові плінтуси, що користуються останнім часом великою популярністю. Перевага цих виробів полягає в їх вологостійкості і абсолютної не схильності до гниття. Поверхня пластикових плінтусів практично не вицвітає з часом і досить легко очищається. Завдяки всіляким формам профілю та фактурами лицьової поверхні, пластикові плінтуса досить добре виглядають у поєднанні з різними видами підлогових покриттів. Площині пластикового плінтуса, притискається до підлоги та стін, можуть оснащуватися гумовою окантовкою.
 
Крім плінтусів для підлоги, також на ринку присутні і стельові плінтуса, в деяких випадках допомагають надати певну закінченість інтер'єру, а також приховати можливі нерівності стику стін і стелі. За допомогою стельового плінтуса можна досягти більш гармонійного переходу від стіни до стелі, а також, застосувавши плінтуса різної ширини, візуально зменшити або збільшити кімнату.

Застосовувати стельовий плінтус з полістиролу можна як при обробці квартири або котеджу, так і при оформленні офісів. Наклеювання краще всього проводити за допомогою рідких цвяхів або спеціальних клеїв. При цьому необхідно намагатися не дуже сильно натискати на сам плінтус, оскільки через це на ньому можуть залишитися сліди. Плінтус з полістиролу також необхідно оберігати від можливого контакту з розчинниками. Стельовий плінтус вельми зручний у відході - його можна протирати вологою губкою.

Источник: Build for Blabla

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.