Реставрація та ремонт меблів

Реставрація та ремонт меблів
Навіть при дбайливому ставленні до меблів з часом на них з'являються різні тріщини і плями, ліжко починає поскрипувати, шафа закривається насилу ... Не впадайте у відчай! Повернути меблів цілком пристойний вигляд можливо!

Усуваємо подряпини і тріщини

Трохи старанності і навичок - і подряпина стане непомітною. Щоб привести меблі в порядок вам знадобляться речі, які завжди під рукою. Спочатку ретельно огляньте ушкоджену поверхню, очистіть її за допомогою м'яких нейтральних миючих засобів витріть насухо.

Якщо лакофарбовий шар порушений незначно, іноді досить обробити подряпину розчином йоду. Зрозуміло, цей спосіб прийнятний для покриттів темного кольору. Міняючи насиченість розчину йоду, можна добитися потрібного відтінку.

Глибокі подряпини на полірованих меблях виділяються білим кольором. Маскуємо їх за допомогою крему для взуття та затираємо сукном. Більш трудомістка, але надійна операція із застосуванням мастики, приготовленої власноруч. Розтопіть на слабкому вогні 4 частини бджолиного воску, додайте 3 частини скипидару і ретельно розмішайте до однорідної маси. Заповніть подряпину цієї мастикою і відполіруйте сукниною.З маленькими тріщинами діємо подібним чином. Якщо ж поглиблення істотне, без шпаклівки не обійтися. Може використовуватися і спеціальна столярна шпаклівка, і автомобільна.

У домашній «аптечці» майстра доцільно мати слабопокрашену шпаклівку. При необхідності їй легко надати потрібний колір. Однак переконайся, що застосовуваний барвник сумісний з цією шпаклівкою.

Маленькі хитрощі

Якщо немає шпаклівки, відповідної кольором меблів, візьміть найбільш світлу і додайте до неї меблеву фарбу на водній основі. Перевірте відтінок висохлого матеріалу, перш ніж використовувати його.

Целюлозний або акриловий лак при висиханні залишається практично прозорим, а поліуретановий з часом жовтіє. Врахуйте, що на поліуретановий лак майже не впливають розчинники.

Позбавляємося від скрипу

Скрип дерев'яних меблів викликає роздратування. Однак усунути цей неприємний звук не так вже складно. З чимось можна впоратися самостійно, а для деяких робіт краще запросити майстра.

Дерев'яне ліжко перестане скрипіти, якщо в місця з'єднання конструкції помістити суконні прокладки. Іноді дерев'яні зчленування достатньо лише просочити гарячою оліфою. Якщо ж скрегіт видають металеві деталі, їх необхідно змастити і підтягнути гайки і інші елементи кріплення.

Для шафи підберіть нові дверні петлі. При необхідності вбийте дерев'яні пробки на клею в старі гнізда від шурупів, на яких кріпилися петлі. Нові шурупи повинні бути трохи довше, ніж попередні. Розпущеність і скрип зникнуть.

Розхитаний стіл спочатку потрібно розібрати. Всі зчленування потрібно виколотити дерев'яним або гумовим молотком - такий інструмент не залишить слідів. Звичайний молоток можна обмотати декількома шарами м'якої тканини. Ретельно зніміть залишки старого клею. Перед нанесенням нового клею перевірте зазори в місцях з'єднання. Якщо деревина всохла, шипи ущільнити тканиною, просоченою клеєм. Збирають стіл перевернутими догори ніжками. Всі деталі щільно стягніть мотузкою.

Ремонтуємо шпоновані поверхню

Якщо після потрапляння вологи на меблях з шпоном з'явилися здуття, не переживайте. Є кілька секретів, як вирівняти поверхню. Найпопулярніший спосіб - акуратно проколоти пошкоджене місце одноразовим шприцом і наповнити порожнечу клеєм ПВА. Потім накрити шматком тканини і поставити вантаж. Місце ремонту відірваного шпони менш помітно, ніж відрізаного. Якщо міхур вже дав тріщину, вставте в неї шпатель і відірвіть шматок шпони, притримуючи його поверхню рукою. Ретельно видаліть залишки старого клею розчинником. Складіть шматочки шпони разом, приклейте їх до поверхні і надавіть вантажем, поки клей не висохне. Якщо шпон був приклеєний звичайним спиртовим клеєм, ділянки що роздулися можна знову закріпити, пропрасувавши їх праскою через фольгу. Не перегрівайте праска, інакше шпон розтягнеться. У будь-якому випадку необхідно притиснути сектор що реставрується вантажем.

Виводимо плями

Найбільш поширені проблеми - сліди від гарячих предметів і воску. Вивести їх важко, але можна. Крім ліквідації плям, постарайтеся надалі не допустити їх появи, використовуючи підставки для посуду і свічника.

Білі плями від впливу високої температури видаляти найважче, так як лак стає непрозорим. Якщо ушкодження неглибоке, можна спробувати кілька разів протерти пляму спиртом. В іншому випадку рекомендується використовувати мастику для полірування кузовів автомобілів. До їх складу входять легкі сорти воску і найтонший абразив. Обмокніть кінчик пальця, обгорнутий в тряпочку, і легкими круговими рухами розітріть пляма. Абразив видаляє верхні шари пошкодженого покриття, а віск полірує пляма.

Свічковий віск потрібно акуратно зіскребти, а подряпини що з'явилися очистити. Накрий залишився пляма паперовою або тканинною серветкою і пропрасуйте гарячою праскою.

Зверніть увагу!

Не використовуй для очищення лакофарбової поверхні пральний порошок і господарське мило, так як високий вміст в них лугу може пошкодити меблі.

Спеціальні засоби

Ретушуючий маркер з м'яким кінчиком дозволяє оновити дерев'яні поверхні, залишаючи видимою структуру матеріалу. Підходить навіть для важкодоступних ділянок меблів. Після висихання поверхня стійка до впливу світла і води і готова до проведення таких робіт, як лакування, полірування. На палітрі маркери легко змішуються між собою для отримання потрібного кольору і нанесення пензликом.

М'який віск готовий до застосування і підходить для всіх типів деревини. За допомогою цього матеріалу можна швидко усунути подряпини, тріщини, відколи. Воски чудово змішуються між собою для отримання потрібного кольору підкладки.

Шпаклівка для меблів поверне до «життя» зношену і потерті меблі. Містить синтетичний віск, володіє очисними і дезинфікуючими властивостями, захищає деревину від несприятливих факторів навколишнього середовища і появи цвілі.

Запобіжні заходи

Багато засобів для відновлення обробки вогненебезпечні і виділяють шкідливі для здоров'я пари. Вдягніть распіратор, якщо використовуєш двокомпонентний лак або скловолокнисті наповнювачі. Не куріть під час роботи!

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.