ДЕРЕВ'ЯНІ ВІКНА. ПЕРЕВАГИ І РИЗИКИ.

ДЕРЕВ'ЯНІ ВІКНА. ПЕРЕВАГИ І РИЗИКИ.
Дерево - традиційний матеріал для виготовлення віконних рам. Дерев'яні вікна екологічні, зручні і довговічні. Дерево відмінний матеріал для вікон. Воно добре пропускає частки повітря через мікропори, прекрасно поглинає шум.

Види дерев'яних вікон

Дерев'яні вікна встановлюють двох видів: традиційні (столярка) і так звані «євровікна». Традиційні дерев'яні вікна в принципі нічим не відрізняються від тих, які встановлювалися в будинках ще 100 років тому. Але технології стали набагато досконаліше. Застосування спеціального ущільнювального контуру позбавляє від заклеювання вікон на зиму. Зручніше засувки і петлі. Тепло і шумоізоляція досягається за рахунок того, що відстань між стулками досить велика.

Дерев'яні «євровікна» передбачають установку склопакета. Конструкція їх схожа багато в чому на конструкцію пластикових вікон. Так само відкриваються стулки, їх можна фіксувати в будь-якому положенні. За вагою вони важчі, ніж пластикові.

Безсумнівним достоїнством дерева як матеріалу для вікон є те, що з нього можна зробити як дуже великі рами, так і дуже маленькі, а про форму і говорити не доводиться - можлива практично будь-яка.

Недоліки та ризики установки дерев'яних вікон

Основна проблема дерев'яних вікон полягає в тому, що у покупця немає впевненості в якості рам з дерева. Всім відомо, що будь-які вироби з дерева від вологи розбухають, а висихаючи - розтріскуються. Хороші майстри ніколи не роблять меблі, вікна, двері, предмети побуту із сирого дерева. Дерево має висохнути як слід, причому висохнути в цілісному шматку. Тільки тоді його можна різати і щось з нього робити. Інакше дерево "поведе" - це означає, що виріб перекосить, воно скривиться або розтріскається, досихая в готовому вигляді. А час повного висушування довгий і залежить від породи дерева. Раніше колоди сушили певну кількість років, перш ніж приступали до роботи. Сучасні технології багато спростили, але далеко не всі.

За технологією провідних виробників дерево близько року підсихає природним чином під навісом. Після цього його сушать у вакуумній установці приблизно до рівня 12-15% вологості. Після цього матеріал ще деякий час лежить в приміщенні.

При виготовленні рам з цільного дерева виходить багато відходів. При такій технології дерев'яні вікна просто не можуть бути дешевими!

Найбільш економічним вважається виробництво профілю з набірного клеєного бруса. Такий багатошаровий пиріг з дерева виходить більш міцним і однорідним. Він менше деформується під вплив вологи.

Вважається, що дерево нешкідливий, екологічно чистий матеріал. А щоб рами були міцними, не розтріскувалися і не вигиналися, не пошкоджувалися комахами, дерево просочують спеціальними речовинами. Також їх обробляють особливим складом, що перешкоджає горінню. Поверхня дерев'яних рам покривають фарбою або лаком, щоб захистити їх від впливу дощів, вогкості, перепадів температур. Але, в цьому випадку виникають питання: а речовини ці дійсно нешкідливі? А фарби і лаки не заб’ють мікропори, через які проходить повітря?

Ще одним недоліком дерев'яних рам є те, що за ними потрібно доглядати: покривати періодично лаком чи фарбою щоб продовжити термін їх служби. Всім відомо, що дерево вбирає і зберігає в собі вологу і випаровування. У сирому дереві може поселятися грибок, що призводить до руйнування віконної конструкції і дуже шкідливо для здоров'я.

На думку людей, що вже оцінили дерев'яні вікна в процесі їх тривалої експлуатації, вони чудово підходять для балконів, лоджій, веранд, - для тих місць, де рами захищені від дощу і сонця навісом або ще одним склінням.

Яку саме конструкцію і матеріал вибирати, коли прийшов час замінити старі вікна, кожен вирішує сам, враховуючи всі переваги і недоліки дерев'яних та пластикових вікон.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.